Tres ferits per matxet al metro de Londres en un presumpte atac terrorista

La policia deté l'autor de l'apunyalament que, segons mitjans locals, hauria cridat: "Això és per Síria". El Regne Unit va començar a bombardejar dijous posicions de l'Estat Islàmic en aquest país

Tres persones van resultar ferides aquest dissabte a la tarda a l'estació de metro de Leystone, a l'est de Londres, en ser atacades amb un matxet per un home que, segons mitjans locals, hauria cridat: "Això és per Síria". La Policia Metropolitana de Londres (MET o Sctotland Yard), que va detenir l'agressor al mateix lloc dels fets, ha confirmat que està investigant l'atac com "un acte terrorista".

Un passatger del metro va enregistrar el moment en què la policia redueix amb pistoles Taser l'agressor, que tindria uns 29 anys i va perpetrar l'atac amb un ganivet de 7,5 centímetres, segons han informat diverses agències. De les tres víctimes, un home de 56 anys està sent tractat per ferides de gravetat, tot i que no es pateix per la seva vida, mentre que les altres dues persones tenen ferides lleus.

El fet que l'atacant pugui haver fet referència a Síria ha estat clau perquè la MET estigui analitzant les seves connexions amb organitzacions terroristes. I és que el Regne Unit ha començat aquesta mateixa setmana a bombardejar posicions de l'Estat Islàmic a Síria, després que el parlament britànic donés aquest dimecres llum verda als atacs a petició del govern de David Cameron.

La policia ha recordat el nivell d'alerta terrorista del Regne Unit es manté en "sever" (segon en una escala de cinc), pel què es considera "molt probable" que es produeixin atemptats. És per això que el cap de la unitat antiterrorista de la MET, Richard Walton, ha demanat la col·laboració de tots els testimonis de l'apunyalament al metro que van poder gravar als fets.

"Tu no ets musulmà", trending topic

Una de les primeres autoritats en pronunciar-se sobre l'atac d'aquest dissabte ha estat el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, contrari ( a diferència d'una setantena de diputats del seu partit) a la intervenció a Síria. En un missatge des del seu compte de Twitter, ha dit: "L'apunyalament a l'estació de Leytonstone és absolutament xocant. Els meus pensaments estan amb les víctimes i les seves famílies".

Precisament ha estat a Twitter on hi ha hagut una major reacció a l'apunyalament, concretament amb el 'hashtag' #YouAintNoMuslimBruv; és a dir, "tu no ets musulmà, germà" (en anglès col·loquial). Aquesta és la frase que diu a l'atacant un dels testimonis dels fets que apareix al vídeo difós per Internet.

El 'hashtag' resultant, que s'ha convertit en trèndic topic al Regne Unit, està sent utilitzat pels usuaris per condemnar l'atac i combatre l'associació entre religió i terrorisme -tot i que no s'ha confirmat, encara, que es tracti d'un acte de terrorisme jihadista. "#YouAintNoMuslimBruv és simplement  perfecte - real, inclusiu, soscava la causa terrorista", diu per exemple Chris Lowdnes, un tuitaire.

Paral·lelismes amb l'assassinat del soldat Lee Rigby

L'atac d'aquest dissabte recorda, per la presumpta espontaneïtat i missatge de l'agressor, així com per l'arma utilitzada, a  l' assassinat per apunyalament del soldat britànic Lee Rigby el maig de 2013. Rigby va ser atacat a cops de matxet al barri de Woolwich, al sud de Londres, per dos homes que cridaven: "Al·là és gran".

Un vídeo emès per la cadena britànica ITV, gravat des del lloc dels fets, va mostrar un dels autors -que finalment van ser  condemnats a cadena perpètua- amb les mans ensangonades, amb un matxet i un ganivet a la mà, i dient a càmera: "L'única raó per la qual hem fet això és perquè hi ha musulmans morint cada dia. Aquest soldat britànic és l'ull per ull i dent per dent".