REVOLTA A KÍEV
Internacional 24/01/2014

Treva entre el govern i l'oposició ucraïnesa

El president Ianukóvitx rep els tres líders opositors i convoca el Parlament per avaluar el govern

Ana Lázaro
3 min
PREPARATS PER AL COMBAT  Els enfrontaments van pujar de to fa uns dies i els manifestants han aixecat barricades i barreres de foc per protegir-se.

KíevEls ucraïnesos esperaven ahir amb impaciència el resultat de la reunió entre el president, Víktor Ianukóvitx, i els tres líders de l'oposició. Unes vint mil persones s'havien aplegat a la plaça de la Independència de Kíev per conèixer els fruits de la trobada. De com anés aquest contacte en depenia el futur de la revolta i la durada de la treva que ahir va donar un dia de respir a la ciutat. Però el diàleg es va allargar fins a avançada la nit i, al tancament d'aquesta edició, encara no se sabia com havia anat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant el dia es van començar a percebre alguns indicis que el president podia estar disposat a fer concessions. La Rada Suprema, el Parlament ucraïnès, va anunciar la convocatòria d'una sessió extraordinària per al 28 de gener. A l'ordre del dia hi havia un debat sobre la crisi i el futur del govern del primer ministre, Mikola Azàrov. La idea va sorgir del mateix president: "Els desordres públics dels últims dies s'han acompanyat de violència, vessament de sang i incendis. Això exigeix una solució immediata". I va afegir que aquesta situació no es podia resoldre a Maidan (plaça) sinó en una sessió parlamentària.

La caiguda de l'actual govern és una de les exigències de l'oposició. Però difícilment es podrà acontentar els manifestants si al paquet de la negociació no s'inclou la retirada de les lleis que limiten els drets dels ciutadans que han entrat en vigor aquesta setmana.

Dia de treva a Kíev

El dia d'ahir va estar marcat per una treva que va començar a primera hora de la tarda. L'havia demanat Klitxkó, un dels principals líders opositors, per poder negociar amb el president. Es van deixar de sentir explosions i les columnes de fum van desaparèixer del cel. "No crec que duri gaire -comentava un jove activista-. Amb aquest president no es pot parlar, no escolta. Això és només per guanyar temps". De fet, els manifestants van aprofitar per netejar i per arreplegar més munició, és a dir, pedres i pneumàtics de cotxe.

La pausa també va deixar al descobert les destrosses que quatre dies d'enfrontaments han deixat al carrer Gruixevski, el principal lloc de la batalla. Hi havia camions calcinats, l'entrada de l'estadi del Dinamo de Kíev estava completament malmesa pels impactes dels explosius i el carrer havia perdut la meitat de les llambordes. També una botiga de roba de luxe havia estat pastura de les flames. Però el saqueig no estava permès: dos homes que intentaven robar dins del negoci van ser obligats a tornar la mercaderia i van ser expulsats de la zona.

També ahir es van conèixer més detalls sobre les cinc víctimes mortals dels enfrontaments. Dues d'aquestes víctimes van perdre la vida a la zona dels xocs i presentaven diverses ferides de bala. Una tercera havia caigut accidentalment mentre s'enfilava a una escala recolzada sobre el mur de l'estadi del Dinamo. El més inquietant és que les altres dues van aparèixer en un bosc als afores de Kíev amb signes de tortura.

El servei de premsa de la revolució denuncia que cada cop tenen més evidències de casos de brutalitat policial. Precisament ahir el ministre de l'Interior, Vitali Zakhartxenko, va haver de demanar disculpes després que es difongués un vídeo en què es veia un grup de policies fent-se fotos amb un detingut, completament nu, enmig de la neu a una temperatura de deu graus sota zero.

La revolta s'estén

Mentre a Kíev imperava la calma, la revolta començava a estendre's a altres ciutats. A Lviv un grup d'activistes van prendre el control del Consell Regional al crit de "Revolució" i van obligar el governador a firmar la seva renúncia. Des de ja feia dos dies, grups de manifestants bloquejaven les casernes per evitar que la policia enviés reforços a la capital. Una situació similar es va viure a la localitat de Rivne, on els manifestants van trencar portes i finestres abans d'apoderar-se de l'edifici del governador.

Així és com la revolta, circumscrita a la capital des del moment en què va esclatar al novembre, es va estendre a la part més occidental del país, la zona més europeista i més contrària a l'actual president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx.

stats