Internacional 05/12/2017

El Tribunal Suprem dels EUA avala el veto migratori de Trump

La mesura restringeix l'entrada de ciutadans de sis països musulmans i Corea del Nord

Agències
3 min
Trump amenaça Corea del Nord: “Respondrem amb fúria i foc”

WashingtonPrimer gran triomf de Donald Trump en vigílies que el mes vinent compleixi un any com a inquilí de la Casa Blanca. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha donat plena autorització a l'entrada en vigor del tot del veto migratori decretat pel president i que fa efectiu a partir d'ara la prohibició d'entrada al país dels ciutadans del països de majoria musulmana -el Txad, l'Iran, Líbia, Somàlia, Síria i el Iemen- Corea del Nord, a banda d'alts funcionaris de l'administració de Veneçuela acusats de narcotràfic per Washington. L'aval judicial suposa un alleugeriment per a Trump, ja que el veto migratori és un dels seus punts estrella i havia estat des de la seva primer proposta anul·lat en part per diversos magistrats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les jutgesses progressistes Ruth Bader Ginsburg i Sonia Sotomayor es van mostrar parcialment en desacord amb la decisió del tribunal.

En una breu ordre judicial, el Suprem ha aprovat dilluns una petició del govern nord-americà perquè s'eliminin les restriccions imposades per talls inferiors a l'última versió del veto migratori adoptadael 24 de setembre.

En el moment de la seva entrada en vigor, el 18 d'octubre, dos jutges -primer un de Hawaii i després un altre de Maryland- van bloquejar la implementació d'aquest veto perquè considera que podria dirigir-se contra una minoria religiosa -en aquest cas la musulmana- i, per tant, violar la Primera esmena de la Constitució, que protegeix la llibertat de culte.

No obstant això, aquests jutges van permetre l'entrada en vigor d'aquest veto per als ciutadans de Corea del Nord i Veneçuela, països on viuen molt pocs musulmans i on, per tant, excusen Trump de voler discriminar els membres d'aquesta religió, l'argument usat per les altres sis nacions. Les restriccions relatives a Veneçuela no s'apliquen a tota la població sinó a alguns alts càrrecs i la seva "família immediata".

Suprem no va donar a conèixer avui les raons per prendre la seva decisió, però va dir que espera que els tribunals inferiors revisin al més aviat possible els assumptes que tenen pendents perquè hi pugui haver una decisió definitiva a nivell federal.

Un portaveu de la Casa Blanca, Hogan Gidley, va dir que el govern "no està sorprès" per la decisió adoptada pel Suprem ja que consideren que el veto és "legal" i . "Presentarem una defensa més completa del veto a mesura que els casos pendents s'obrin camí en els tribunals", ha afegit.

Precisament aquesta setmana, el Tribunal d'Apel·lacions de la Cambra Circuit, amb seu a Richmond (Virgínia), i el Tribunal d'Apel·lacions del Novè Circuit, amb seu a San Francisco (Califòrnia) tenen previst celebrar audiències per estudiar la legalitat del veto migratori.

El Departament de Seguretat Nacional (DHS), per la seva banda, del qual depèn el control dels aeroports, es va felicitar per la decisió del Suprem. "Les restriccions de viatge de sentit comú del Govern als països que no compleixen amb els estàndards es seguretat bàsics i que no comparteixen informació amb nosaltres sobre terroristes i delinqüents estan dissenyades per defensar la nació", va dir un portaveu del DHS, Tyler Houlton .

Des que va arribar al poder el passat 20 de gener, Trump ha intentat fins a en tres ocasions posar en practica un veto migratori, la primera versió va ser proclamada el 27 d'aquest mes.

Després d'un gran caos als aeroports i nombrosos cops judicials, Trump va proclamar al març la seva segona iniciativa contra refugiats i països de majoria musulmana, que va entrar en vigor al març i que va ser substituïda per aquest tercer veto, decretat al setembre i que avui començarà a aplicar-se per complet.

stats