Pakistan
Internacional 26/04/2012

El Tribunal Suprem del Pakistan declara culpable de desacatament al primer ministre

Iusuf Raza Gilani és acusat per negar-se a reobrir una causa de corrupció contra l'actual president del país. La sentència pot alimentar la tensió política dels enfrontaments del president i el primer ministre contra el poder judicial i militar

Efe
2 min
El primer ministre pakistanès marxa de l'edifici del Tribunal Suprem aquest dijous. / FAISAL MAHMOOD / REUTERS

IslamabadEl Tribunal Suprem del Pakistan ha declarat culpable de desacatament al primer ministre del país, Iusuf Raza Gilani, per negar-se a reobrir una causa de corrupció contra l'actual president del país, Asif Ali Zardari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gilani no haurà d'entrar a presó perquè el Tribunal l'ha condemnat "fins que s'aixequi la sessió del tribunal", una fórmula simbòlica de condemna que dura només fins que acaba el judici, és a dir, uns trenta segons. La sentència pot tenir conseqüències en virtut de l'article constitucional que regeix les inhabilitacions.

El país espera veure les conseqüències d'una sentència que, tot i simbòlica, podria remoure la tensió política al Pakistan, on el president i el primer ministre s'han enfrontat al poder judicial i a l'exèrcit des de fa un any.

L'oposició ha demanat la dimissió de Gilani i alguns advocats diuen que la condemna el desqualifica automàticament.

L'acusat vol apel·lar

"Per raons que s'especificaran més tard, el primer ministre és culpable de desacatament per haver desobeït expressament l'ordre del Tribunal Suprem", ha dit el jutge Nasirul Mulk en pronunciar el veredicte.

Gilani, acompanyat per membres del seu gabinet, ha declarat al canal de televisió pakistanès Geo que el veredicte és "inapropiat". El seu advocat, Aitzaz Ahsan, ha anunciat que tenen la intenció d'apel·lar la condemna.

Els mitjans pakistanesos han especulat aquests dies sobre el destí del primer ministre si era declarat culpable –el desacatament té una condemna màxima de sis mesos– tot i que la majoria dels analistes creuen que no suposaria una inhabilitació immediata.

Gilani va ser imputat al febrer per desacatament a les ordres de l'Alt Tribunal, que li exigia que es reobrin els casos per corrupció contra polítics tancats el 2007 després que el règim del general Pervez Musharraf aprovés una amnistia.

Concretament, el tribunal havia exigit a Gilani, del governant Partit Popular del Pakistan (PPP), que escrigués una carta a Suïssa per reobrir una causa per corrupció contra el president, Asif Alí Zardari. Però el primer ministre es va mostrar inflexible en el seu suport al president i cap del seu partit, i va fer saber a la cort que no escriuria la carta, enmig d'una lluita de poder amb la justícia i l'exèrcit, que ha governat el país durant gran part de la seva història.

stats