Internacional 24/01/2011

Trinidad Jiménez inicia la seva primera visita als EUA amb reunions sobre el conflicte del Sàhara Occidental

2 min

Nova YorkLa ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha començat aquest dilluns la seva primera visita oficial als Estats Units. A Nova York, la ministra s'entrevistarà a primera hora amb Michelle Bachelet, secretària adjunta de la nova entitat de gènere de Nacions Unides, ONU-Dones, i després es veurà amb l'enviat especial del secretari general de l'ONU per al Sàhara Occidental, Christopher Ross. La seva trobada arriba després que aquesta cap de setmana representants del Marroc i el Front Polisario s'hagin reunit als afores de Nova York, on van acordar trobar-se de nou el mes de març per desenvolupar "idees concretes", en la que ha estat la seva cinquena ronda de negociacions sota la mediació de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la cinquena ronda de negociacions entre el Marroc i el Front Polisario no va haver-hi gaires avenços en la resolució del conflicte al Sàhara Occidental. Segons declaracions de Ross a l'agència marroquina MAP, les parts "van presentar i van discutir de manera preliminar sobre idees concretes que seran desenvolupades durant la pròxima sessió programada pel mes de març".

La reunió es va dur a terme en una ambient de "seriós compromís", va dir Ross, malgrat que ambdues parts continuen obstinades amb llurs posicions sense cedir ni un mil·límetre. El Marroc no preveu donar més llibertats al Sàhara Occidental més enllà del seu pla d'autonomia, mentre que el Front Polisario posa com a condició sine qua non la celebració d'un referèndum d'autodeterminació per arribar a una entesa.

S'espera que la ministra Jiménez conversi amb el secretari general de Nacions Unides per al Sàhara Occidental sobre com va anar la cinquena ronda de negociacions i les perspectives de cara a la sisena ronda prevista per al mes de març.

Durant la reunió amb Michelle Bachelet s'espera que Jiménez estigui acompanyada de la secretària d'Estat d'Igualtat, Bibiana Aído. La ministra també es reunirà a Nova York amb el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon.

Reunió amb Hillary Clinton

Un dia més tard, Trinidad Jiménez es reunirà amb la secretaria d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, a la seu del departament d'Estat a Washington. En la seva darrera trobada a Lisboa, a finals de novembre del 2010, la ministra va proposar a Clinton la possibilitat de celebrar una reunió de ministres o secretaris d'Estat del Grup d'Amics per al Sàhara Occidental a les Nacions Unides per abordar el problema. La secretaria d'Estat nord-americana va prometre llavors estudiar la qüestió i s'espera que ambdues líders abordin el tema de nou en aquesta ocasió. Després de la bilateral, Jiménez i Clinton oferiran una roda de premsa.

La reunió entre Jiménez i Clinton coincideix amb el dia en què el president dels Estats Units, Barack Obama, realitzarà el discurs anual sobre l'estat de la Unió.

També a Washington, la ministra es reunirà a la tarda amb el secretari general de l'Organització dels Estats Americans, José Miguel Insulza. Dimecres, Jiménez es trobarà amb el senador John Kerry, president de la comissió de Relacions Internacionals, i amb el senador hispà Robert Menéndez.

stats