Trump trepitja Corea del Nord per veure's amb Kim Jong-un

La visita històrica pretén ser un revulsiu de les converses nuclears trencades des de fa uns mesos

P. Baker / M. Crowley / 'THE NEW YOTK TIMES'

Foto històrica del president Donald Trump, que aquest diumenge s'ha convertit en el primer comandant en cap nord-americà que trepitja territori de Corea del Nord. Ha sigut una visita curta, simbòlica, només el moment just de poder estrènyer la mà a Kim Jong-un, líder del país, amb qui fins fa dos anys mantenia una tensa relació que va fer témer amb l'esclat d'una guerra entre els dos estats. Tots dos s'han mostrat molt contents i han posat per a la posteritat en la zona desmilitaritzada de la frontera amb Corea del Sud; paradoxalment, una de les zones més militaritzades del món. L'efusiva encaixada de mans il·lustra una demostració d’amistat sense precedents que ha d'impulsar les converses estancades des del fracàs de la cimera de Hanoi.

"M'alegro de veure't un altre cop", li ha dit un contentíssim president Kim per mitjà d'un intèrpret. "Mai m'hauria imaginat que vindries aquí". Trump li ha respost també amb efusió: "És un gran moment, sí".  Mai abans els líders nord-coreans i nord-americans s'havien trobat a la línia de filferro i concertines que des del final de la Guerra de Corea, el 1953, separa en dos la península. Per Twitter també es va acomiadar de Corea del Sud amb paraules d'agraïment per la "meravellosa trobada" amb Kim, de la qual ha dit que ha sigut "un gran honor".

Certament, ha sigut un gran dia; aquest era un dia històric i molt llegendari “, s'ha felicitat Trump, que ha admès que en algun moment ha dubtat que Kim potser el deixés plantat i que es s'ha sentit molt alleujat al veure’l venir a saludar-lo. Malgrat les bones paraules, el president ha subratllat certa precaució: “Serà encara més històric si en surt alguna cosa”.

Junts han fet unes quantes passes per Corea del Nord durant un minut i han tornat a creuar la línia divisòria cap a la zona desmilitaritzada, on tots dos han tingut una breu trobada i han fet un contacte amb la premsa dins de l’edifici conegut com la Casa de la Llibertat. De la reunió, Kim n'ha sortit amb una invitació de Trump per anar a la Casa Blanca.

Diàleg amb Pyongyang: Una història d’esperances i decepcions

Trump va plantejar dissabte la trobada a Panmunjom com una salutació i no com una negociació formal, però ha acabat parlant amb Kim durant poc més d'una hora. A l'acabar, el nord-americà ha explicat que han acordat designar negociadors per reprendre les converses en les pròximes setmanes. Així, la trobada és una aposta personal del president nord-americà, que ha subratllat que confia que els seus dots diplomàtics aconsegueixin el que els seus antecessors han estat incapaços de fer. Trump, a la meitat del seu mandat, s'afanya a tancar un acord de desnuclearització que pugui presentar en la campanya com a part del seu llegat.

A Kim, la invitació de Trump el rehabilita. De fet, de seguida va acceptar l'oferta poc ortodoxa publicada a Twitter i les dues delegacions van consensuar i preparar la logística de seguretat en menys de 24 hores. En aquest sentit, s'han sentit veus crítiques que veuen en la trobada, d'una banda, una manera de rehabilitar el nord-coreà i, de l'altra, una oportunitat per a Trump d'obtenir una fotografia que el reconciliés amb el seu primer any de mandat, en què va amenaçar amb destruir Corea del Nord. "No estic segur què intenta aconseguir Trump, perquè mentre s'avança en les converses Pyonyang no ha reduït les reserves d’armes nuclears o de míssils, sinó que les ha augmentat”, ha dit a la CNN Joseph Yun, que era el representant especial dels Estats Units per a la política de Corea del Nord amb Barack Obama.

Dos anys: de l'amenaça a l'encaixa fraternal

8-8-2017
Escalada de violència

Donald Trump amenaça Corea del Nord amb “foc i fúria” per un llançament d’un míssil i Pyongyang respon que pot bombardejar la base militar de l’illa de Guam. Poc després, Trump es refereix a Kim Jong-un com a “home coet” i Kim li diu que és un “vell llunàtic”.

1-1-2018
La distensió

En el discurs de Cap d’Any, Kim ofereix la mà als veïns del Sud, en un gest que acaba amb les delegacions de tots dos països desfilant sota la mateixa bandera als Jocs d’Hivern de Pieonchang. És l’inici del desgel a la península coreana i també entre Pyongyang i Washington. 

Trump amb Kim Jong-un: dels insults ferotges a una cortesia gairebé indecent

12-6-2018
Cimera històrica

Trump i Kim es troben per primer cop a Singapur, en una cimera històrica entre els líders dels dos països enemics. Prèviament, a l’abril, es produeix la trobada entre Kim i el president sud-coreà, Moon Jae-in, per iniciar el diàleg de desnuclearització de la península.


11-5-2019
Relació freda però estable

Després del fracàs, a l’abril, de la segona cimera entre Trump i Kim a Hanoi, la relació queda ressentida i Corea del Nord reinicia assajos militars. No obstant això, Trump assegura que confia en el nord-coreà fins al punt que pren la iniciativa per trobar-se un altre cop.