Trudeau expulsa del seu partit les dues dones que l'acusen d'ingerència política

Una de les expulsades és l'ex fiscal general que va denunciar pressions per no jutjar una empresa

El pitjor escàndol del mandat de Justin Trudeau s'enreda encara més. El primer ministre del Canadà ha decidit expulsar del seu partit, el Partit Liberal, les dues exmembres del seu govern que l'acusen d'intentar interferir políticament en la investigació judicial oberta contra l'empresa SNC-Lavalin Group.

L'ex fiscal general i exministra de Justícia, Jody Wilson-Raybould, i l'exministra del Tresor, Jane Philpott, deixen de formar part del Partit Liberal i no es podran presentar en la seva llista a les eleccions federals previstes per a l'octubre vinent.

Trudeau va fer fora Wilson-Raybould com a fiscal general al gener quan va fer una remodelació de govern i la va nomenar ministra dels Veterans, però ella va dimitir d'aquest càrrec al febrer i poc després va denunciar públicament, en una compareixença al Congrés, les pressions que havia rebut de Trudeau i de membres del seu gabinet perquè aturés el procés judicial contra la constructora. Philpott va dimitir dies després, a principis de març, en suport a Wislon-Raybould.

"La confiança que existia entre aquestes dues persones i el nostre equip s'ha trencat", va justificar el mateix Trudeau la nit de dimarts quan va anunciar les dues expulsions en una reunió d'urgència del partit. "Les guerres civils dins dels partits són molt perjudicials perquè donen a entendre als canadencs que ens preocupem més de nosaltres mateixos que no pas d'ells", va afegit Trudeau.

Trudeau ha negat reiteradament cap comportament incorrecte en el cas de SNC-Lavalin, però la polèmica no ha fet més que créixer i amenaça tant el seu govern com les seves possibilitats de ser reelegit primer ministre en les eleccions d'octubre.

Enquestes recents han posat en evidència que l'escàndol ha fet caure la intenció de vot del Partit Liberal i amenaça amb fer-li perdre les pròximes eleccions, cosa que ha portat molts diputats del grup a demanar l'expulsió de les dues exministres argumentant que les seves acusacions estan trencant la unitat del partit.

Trudeau finalment ha escoltat aquestes demandes i les ha fet fora, tot i que la setmana passada assegurava que el partit era més fort amb gent dins que defensés punts de vista diferents.

La mateixa Wilson-Raybould va anunciar a Twitter la seva expulsió poc abans que es fes pública i va dir que obre un període de reflexió per decidir quin camí emprendre, però que en tot cas no té "cap remordiment". "El que puc dir és que mantinc el cap alt i puc mirar-me al mirall sabent que vaig fer el que se'm requeria que fes i el que calia fer basat en principis i valors que sempre han de transcendir el partit", ha afirmat.

Philpott va emetre també una declaració pública per lamentar la decisió del partit. "En lloc de reconèixer l’evident –que un seguit d’individus van tractar de pressionar l’ex fiscal general en relació amb una decisió judicial i demanar disculpes per això–, s'ha pres la decisió de negar l'evidència, atacar la credibilitat de Jody Wilson-Raybould i tractar de culpar-la", deia. L'exministra defensa que el seu posicionament a favor de l'exfiscal "no és una deslleialtat" al partit sinó al contrari, "una lleialtat", com la que va mostrar Wilson, diu, quan "va intentar protegir el primer ministre de les evidents conseqüències a curt i llarg termini dels intents d'interferir en la seva independència".

En la seva compareixença pública per anunciar les expulsions, Trudeau va dir que havia intentat tenir paciència amb Wilson i Philpott però que formar part del Partit Liberal comportava "uns drets i unes responsabilitats". "Ja sigui enregistrant converses privades o expressant repetidament la falta de confiança en el nostre govern i en mi personalment com a líder, ha quedat clar que la senyora Wilson-Raybould i la doctora Philpott ja no poden seguir formant part del nostre partit", va dir Trudeau.

El primer ministre va qualificar d'"inacceptable" la decisió de l'ex fiscal general de gravar secretament una de les seves converses telefòniques amb un dels assessors de l'equip de Trudeau, Michael Wernick, una gravació que Wilson va entregar la setmana passada al comitè de justícia del Parlament canadenc.

En aquella trucada, Wernick insisteix repetidament que el primer ministre Trudeau volia que la llavors fiscal general "fes servir totes les eines que té al seu abast, sense cometre cap il·legalitat" per aturar el procés judicial contra l'empresa, ja que els seus directius "estan considerant diverses opcions com serien la venda o el trasllat" de la seva seu a Montreal, cosa que suposaria "la pèrdua de 4.000 llocs de treball".

Wilson insisteix que no veu "apropiat" en aquest cas fer servir les eines al seu abast, que seria interposar un acord de suspensió del processament (DPA, en les sigles en anglès), perquè "seria vist com una ingerència política". "No vull dir que no em preocupin els llocs de treball, però ho faig per protegir la integritat del primer ministre perquè no s'interpreti com una ingerència política seva" sobre un procés judicial, remarca la llavors fiscal general en la conversa telefònica.

El mateix dimarts a la tarda, poc abans que es consumés la seva expulsió del partit, la mateixa Wilson-Raybould va enviar una carta als membre del seu partit on demanava tàcitament seguir formant-ne part. "Estic enfadada, ferida i frustrada perquè crec que estic defensant els valors que tots ens vam comprometre", escrivia, advertint els seus companys que la decisió que prenguin sobre el cas determina "quin tipus de partit volen ser i quins valors defensa".

La divisió política que ha general la polèmica sobre SNC Lavalin va quedar clara també fa uns dies quan l'oposició va presentar a la Casa dels Comuns canadenca una moció per obrir una investigació sobre l'afer. La moció va ser rebutjada amb la majoria dels liberals, però Wilson-Raybould va prendre la paraula per explicar que s'abstenia de la votació en tant que li afectava personalment i que esperava algun dia poder dir la seva veritat. Una curta intervenció que va rebre una ovació a peu dret des dels escons de tota l'oposició.