CONFLICTE ISRAELIANOPALESTÍ

Trump fa que Israel veti dues congressistes dels EUA

Les polítiques, musulmanes, volien visitar els territoris ocupats

El govern israelià va decidir ahir prohibir l’entrada al país de Rashida Tlaib i Ilhan Omar, dues congressistes demòcrates dels Estats Units que són musulmanes i que volien visitar els territoris palestins ocupats. La seva intenció era anar-hi a partir d’aquest cap de setmana, i sense reunir-se amb cap representant oficial de l’estat jueu. Malgrat que el viatge s’estava preparant des de feia mesos, no va ser fins ahir que les dues polítiques van fer públic un programa que, en principi, preveia la visita a diversos indrets dels territoris ocupats, incloent-hi el sector de Jerusalem. El seu objectiu era denunciar la brutal i persistent ocupació militar i demanar la creació d’un estat palestí.

Diversos ministres israelians es van reunir amb el cap de govern, Benjamin Netanyahu, i amb assessors estratègics durant hores, fins que pels volts de les sis de la tarda el ministeri de l’Interior va fer públic un comunicat oficial que confirmava que Tlaib i Omar no entrarien al país. El document deia que la decisió la va prendre el titular d’Interior, l’ultraortodox Aryeh Deri, però el text indicava que hi van participar també els ministres d’Exteriors, Israel Katz, i d’Afers Estratègics, Guilad Erdan, i que tot es va fer d’acord amb Netanyahu. Però el president dels Estats Units, Donald Trump, també hi va tenir a veure. Una mica abans de la reunió, el mandatari nord-americà va voler deixar caure que si Israel autoritzava l’entrada de les dues congressistes, donaria una imatge de “feblesa”. “Odien Israel i tot el poble jueu, i no es pot dir o fer res per canviar les seves idees”, va etzibar Trump.

En canvi, a principis de juliol l’ambaixador d’Israel a Washington, Ron Dermer, va assegurar que Netanyahu permetria l’entrada de les dues congressistes en deferència al Congrés dels Estats Units. Però els dirigents israelians han reconsiderat ara aquell anunci, potser convençuts que la imatge de Tlaib -que és d’origen palestí- i Omar visitant els territoris ocupats els podria fer més mal que la prohibició d’entrada. En aquest sentit, Netanyahu va difondre un comunicat en què assegurava que, en la seva condició de “democràcia lliure i vibrant, Israel està oberta als crítics i a la crítica, amb una excepció: la llei israeliana prohibeix l’entrada a Israel a aquells que criden i treballen per imposar boicots a Israel, com fan altres democràcies que prohibeixen l’entrada de gent que busca fer mal al país”.

I és que una llei recent autoritza el ministeri de l’Interior a prohibir l’entrada d’aquells que donen suport al boicot d’Israel, però la mesura només s’havia aplicat en comptades ocasions, especialment contra activistes internacionals que participen en accions de solidaritat amb els palestins. El juliol passat, per exemple, un diputat espanyol del PSOE d’origen palestí, Fouad Ahmed Assadi, que havia de participar en una conferència socialista, va ser detingut a l’aeroport de Tel-Aviv i deportat.

Reaccions i polèmica

La decisió va causar una allau de comentaris de dirigents israelians. Alguns consideren que farà mal a la imatge del país arreu del món, però la majoria van justificar la mesura esmentant el moviment internacional i de base de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’ocupació dels territoris palestins. Pràcticament cap dels dirigents israelians van esmentar la situació d’opressió militar que viuen els civils a Cisjordània des de fa més de mig segle. Sí que van recalcar que el moviment BDS és antiisraelià i antisemita.

Per aquest motiu, el ministre d’Exteriors, Israel Katz, va dir que la prohibició estava justificada pel suport de Tlaib i Omar al moviment BDS, pel seu “terrorisme” contra Israel i perquè minimitzen l’Holocaust. Als EUA, la decisió va servir per unificar el partit demòcrata en suport a les dues congressistes, fins i tot d’aquells que no comparteixen les idees de Tlaib i Omar. Diversos mitjans de comunicació israelians apuntaven, per contra, que la decisió acabarà ajudant Netanyahu i Trump en les seves respectives campanyes electorals. Aviat -deien- passarà la tempesta i, als EUA, les relacions amb el partit demòcrata no es veuran afectades significativament.