Trump diu que convidarà Kim Jong-un a la Casa Blanca si la cimera va bé

El president nord-americà es mostra confiat després de reunir-se amb el primer ministre del Japó

" Crec que estic molt ben preparat, no crec que m'hagi de preparar gaire. Es tracta d 'actitud, de voluntat de fer les coses", afirmava ahir dijous el president dels Estats Units, Donald Trump, preguntat pels periodistes sobre la seva trobada històrica amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, el dimarts 12 de juny a Singapur.

En roda de premsa després de reunir-se a Washington amb el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, Trump va apuntar fins i tot la possibilitat de convidar Kim a visitar la Casa Blanca si la cimera va bé. També va reiterar la seva predisposició a "marxar" si les coses es torcen en la trobada, però tampoc va descartar una invitació posterior als Estats Units.

"Certament, si tot va bé, crec que [Kim] seria ben rebut [als Estats Units], i crec que ell ho veuria molt favorablement, així que crec que pot passar", va afegir. Preguntat pels reporters sobre si el convidaria a la seva mansió de Florida, al ressort de Mar-a-Lago, va apuntar: "Potser començarem per la Casa Blanca, què us sembla?"

El president nord-americà ja va cancel·lar la trobada fa uns dies davant la retòrica de nou encesa de les autoritats nord-coreanes cap als Estats Units, però dies després es van reprendre els preparatius arran del destensament de les relacions i de la mediació del govern de Corea del Sud.

La històrica reunió entre Corea del Nord i Corea del Sud

Els EUA, com el Japó, han insistit des de fa mesos en la política de "màxima pressió" sobre el règim nord-coreà, que ha comportat unes duríssimes sancions econòmiques a Pyongyang, però ahir dijous Trump va admetre que de moment ha desterrat aquesta expressió del seu vocabulari: "Ens encaminem cap a unes negociacions amistoses".

Trump va apuntar fins i tot que veu molt possible que la reunió doni com a resultat un tractat de pau per a la península de Corea, que tècnicament encara està en guerra després de signar l'armistici del 1953. Però va apuntar que "aquesta és la part fàcil" de la trobada. "És el que passi després el que serà important".

El seu secretari d'Estat, Mike Pompeo, que s'ha reunit ja dos cops amb Kim Jong-un, va dir més tard que ha pogut constatar la voluntat del líder nord-coreà de desnuclearitzar el país, que el que falta saber és si el concepte que Pyongyang té d'aquest procés és el mateix que el dels Estats Units.