Trump i Kim Jong-un reforcen la seva "bona relació" amb un segon cara a cara

Arrenca la cimera dels dos líders amb la promesa de fer de Corea del Nord una "potència econòmica"

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, han tornat a donar-se la mà aquest dimecres a Hanoi, la capital del Vietnam, en l'inici de la cimera de dos dies que ha de servir per concretar el compromís de desnuclearització adoptat en la seva primera trobada el juny de l'any passat a Singapur.

En unes breus paraules a la premsa abans d'aquella primera reunió, Trump va destacar el "gran èxit" de la cimera, i ara confia que aquesta segona reunió sigui "igual o encara més exitosa". "El progrés més gran al juny va ser la nostra relació, que és realment molt bona", ha afegit el president dels EUA, davant un líder nord-coreà que s'ha mantingut en silenci però somrient en alguns moments.

Trump i Kim han mantingut una primera reunió tot sols d'uns 20 minuts i després han participat en un sopar oficial, en què han compartit taula amb el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, i el seu cap de gabinet, Mick Mulvaney. Per part coreana hi havia el cap negociador Kim Yong Chol i el ministre d'Afers Estrangers, Ri Yong Ho.

Demà dijous les dues delegacions mantindran reunions de treball, tot i que no han transcendit els detalls del programa. "Tindrem un dia molt ocupat", s'ha limitat a dir Trump.

La cimera del juny passat va acabar amb la signatura d'una declaració conjunta amb un llenguatge molt poc concret: simplement s'hi parlava de la desnuclearització de la península de Corea. Però el president Trump en aquella ocasió va oferir una roda de premsa en què va parlar de més compromisos que no apareixien al text escrit, entre els quals la retirada de les tropes nord-americanes de Corea del Sud, un pas que no s'ha arribat a materialitzar i al qual Seül oposaria una forta resistència.

Aquest cop s'espera que la declaració final sigui més concreta, tot i que Trump ja ha advertit que no vol "donar pressa" al seu "amic Kim Jong-un" i simplement amb el compromís que "no faci proves" de míssils o nuclears ja en té prou. El president dels EUA convida el dictador nord-coreà a avançar cap a la desnuclearització amb la pastanaga de l'ajuda econòmica, molt necessitada per la depauperada economia nord-coreana.

"Kim Jong-un i jo intentarem aconseguir alguna cosa en matèria de desnuclearització i llavors podrem convertir Corea del Nord en una potència econòmica", ha dit aquest dimecres Trump al seu compte de Twitter.

Més continguts de