Trump s’inventa una victòria davant de l’OTAN

Anuncia que els aliats han acordat un nou augment de la despesa en defensa i els líders ho neguen

Poques cimeres de l’OTAN -probablement, cap- han sigut tan esperpèntiques com la que es va acabar ahir a Brussel·les. Donald Trump, l’excèntric president nord-americà, va portar el seu particular circ a la seu de l’Aliança Atlàntica davant la incredulitat i la irritació de la resta de líders dels països aliats. Trump va repartir esbroncades, va acumular sortides de to, va obligar a canviar l’agenda a l’últim moment i es va autoproclamar ahir davant la premsa com a vencedor de la cimera -sense cap argument real que sostingui l’afirmació-, cosa que va evidenciar l’enfrontament entre els Estats Units i la resta de països de l’OTAN.

Trump se’n va anar satisfet per haver aconseguit, segons ell, que els països aliats es comprometessin a augmentar “substancialment” la despesa en defensa, una reivindicació que va marcar, i en vermell, l’agenda de la cimera. “Hem tingut dos dies a Brussel·les molt entretinguts”, assegurava ahir. “He dit a tothom que estaria molt insatisfet si no complien els seus compromisos. Els he deixat clar que estaria realment descontent”, va dir el president nord-americà en una roda de premsa que va celebrar per sorpresa. Els aliats “gastaran en defensa fins a nivells que mai hem vist”, va dir.

El cas és que els líders dels països de l’OTAN van negar que hi hagués hagut cap compromís en aquest sentit. El que es va acordar ahir és el que es va pactar el 2014, quan Barack Obama era el president dels Estats Units: que tots els aliats dediquin almenys el 2% del seu PIB a despesa militar com a màxim el 2024.

Sense nous compromisos

Trump vol que s’acceleri el calendari i s’arribi a l’objectiu del 2% el 2019, i dimecres va arribar a parlar de doblar-lo fins al 4%, però els líders van negar que hi hagi cap compromís nou. “El comunicat de l’OTAN que es va publicar dimecres confirmava l’objectiu del 2% per al 2024. No hi ha res més”, afirmava contundent ahir el president de França, Emmanuel Macron. En la mateixa línia s’expressava el primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte. “Hem heretat [de l’anterior govern] els compromisos de despesa de l’OTAN, compromisos que no hem canviat, així que no hi ha augment de la despesa”, va subratllar Conte.

Amb tot, el president dels Estats Units va reconèixer que l’objectiu del 4% de despesa seria “desitjable” en un futur, però no a curt termini. Segons algunes fonts, Trump va arribar a insinuar que els EUA podrien abandonar l’OTAN si els líders no acceptaven les seves peticions d’accelerar l’augment del pressupost de defensa. “Els EUA aniran per la seva banda”, va amenaçar.

Després d’una primera jornada menys moguda del que es podia esperar -Trump estava “de bon humor”, va dir el primer ministre de Luxemburg-, ahir el segon dia de la cimera va començar amb una nova escena de tensió. El president dels Estats Units va forçar a interrompre la sessió comuna amb Geòrgia i Ucraïna per celebrar un debat “urgent”, un cop més, sobre la despesa militar dels aliats.

De fet, enmig de la sessió, Trump va començar a renyar els aliats per la qüestió pressupostària amb un to cada vegada més contundent fins que el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, va demanar als primers ministres dels dos països convidats que sortissin de la sala i va convocar una reunió d’urgència per continuar amb la qüestió.

Segons fonts diplomàtiques, el to utilitzat per Trump va ser molt més dur que dimecres i va fer “atacs” dirigits a Alemanya, tot i que també va anomenar altres aliats com Espanya. “Trump ha provocat una interrupció de la reunió per tornar a parlar de la despesa i ha utilitzat un llenguatge molt dur, fins i tot interpel·lant la cancellera alemanya, Angela Merkel, pel seu nom”, van explicar les fonts. “Angela, has fer-hi alguna cosa”, li va etzibar.

L’Estat incomplirà l’augment

Espanya, un dels aliats amb una despesa més baixa en defensa en relació al PIB, no complirà amb el 2% pactat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que l’Estat està compromès amb l’objectiu del 2% i que les demandes de Trump són “comprensives”, però que s’arribarà només a l’1,5% del PIB el 2024, tal com havia estimat l’anterior govern. “Espanya està fent un enorme esforç”, va dir.