Internacional 20/01/2017

D'Obama a Trump, els traspàs de poder tuit a tuit

El nou president dels EUA no s'ha estat de polemitzar a Twitter des que va ser elegit el 8 de novembre

Albert Naya
3 min
Donald Trump fa un discurs davant la cúpula del Partit Republicà a l'Hotel Trump International de Washington.

BarcelonaEl nou president dels Estats Units, Donald Trump, que ha estat investit aquest divendres, no ha deixat de fer declaracions a la xarxa social des que va ser elegit a les urnes. El magnat ha abordat tot tipus de temàtiques, de la geopolítica mundial a la situació interna del seu país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després de guanyar les eleccions, Donald Trump va tenir una trobada amb l’encara president dels Estats Units, Barack Obama. El futur mandatari va poder trepitjar la Casa Blanca de la mà del primer president afroamericà i la seva dona també va fer el mateix amb Michelle Obama.

En política comercial, Trump s'ha mostrat sempre contrari a la deslocalització de les empreses que volen construir fora i vendre als Estats Units, com a mesura per estalviar capital. Entre molts tuits que ha fet, destaca l'amenaça a Toyota: "Toyota construirà una planta a Baja, Mèxic, per als models Corolla que es vendran als Estats Units. Ni de broma! Construïu-la als EUA o pagareu grans aranzels".

La Xina també ha estat en el punt de mira de l'empresari en diverses ocasions, fins al punt que el gegant asiàtic ha demanat que "deixi de governar a través de Twitter". En aquesta ocasió, Trump va afirmar que la Xina es beneficia econòmicament del Estats Units i està del costat de Corea del Nord.

Sobre temes com l'armamentística nuclear ha dit que cal ampliar-la, en un moment en què les organitzacions internacionals busquen reduir l'arsenal mundial d'aquests tipus d'armes.

Mentre Trump es preparava per ser president, els Estats Units van censurar per primera vegada la construcció dels assentaments d'Israel a Palestina al Consell de Seguretat de l'ONU. El vot, en forma d'abstenció, va ser un avís a la política expansionista il·legal israeliana. Trump no hi va estar d'acord, tot afirmant que "no podem seguir tractant Israel amb aquesta falta de respecte. Eren els nostres amics". Finalment, encoratjava l'amic israelià que arribés el dia 20 de gener, dia del nomenament.

Tot i que la guerra amb els mitjans de comunicació és constant, sempre ha aprofitat per llançar missatges al diari 'New York Times' desprestigiant-los. En aquest cas va assegurar que no mantindria una trobada prevista amb ells perquè havien canviat les condicions en l’últim moment. Finalment, l'entrevista es va produir. Els atacs de Trump a la premsa no son aïllats.

Un dels episodis més rellevants dels últims anys es va produir quan Fidel Castro va morir. El magnat va enviar un missatge tant curt com misteriós.

La seva escurçada victòria sense guanyar en el vot popular va donar peu a més crítiques per part dels detractors de Trump. Ell ho va arreglar amb diversos tuits, un dels quals feia al·lusió als suposats “vots il·legals”, segons assegurava. Per tant, en el mateix missatge també insisteix que el vot popular l’ha guanyat.

La trucada de la presidenta de Taiwan va significar un conflicte diplomàtic amb la Xina. El tuit va donar pas a les veus que deien que Donald Trump té pocs coneixements de relacions internacionals per no saber l’abast que aquesta trucada podia tenir.

Sobre l’acusació de la CIA a Rússia per un possible frau en les eleccions, els nou president s’ha desdit en més d’una ocasió. En aquesta, en concret, explica que no es poden fer aquest tipus d’acusacions sense haver enxampat els ciberdelinqüents mentre perpetraven l’acte i es pregunta per què no ho van denunciar abans de les eleccions.

En la mateixa línia, Trump donava la raó a Putin. Les acusacions sobre l’activitat cibernètica fraudulenta el dia de les eleccions arribava a Moscou i el president Putin apuntava al mal perdre dels demòcrates.

Sobre la seva amistat amb Rússia, Trump assegurava que era una “cosa bona, no dolenta”, tema que els seus detractors han criticat titllant-los d’"estúpids".

També ha tingut resposta per les paraules de Barack Obama quan va dir que ell mateix podria haver guanyat les eleccions. El magnat va respondre amb elements que han marcat la presidència del, fins ara, màxim mandatari nord-americà com l’Estat Islàmic, l’Obamacare o la pèrdua de llocs de treball.

stats