Trump es defensa de les acusacions de racisme però indultarà un xèrif xenòfob

En un míting a la frontera amb Mèxic el republicà amenaça de tancar el govern per aprovar el pressupost del mur i assegura que és una víctima de la premsa que vol dividir el país 

Donald Trump va oferir un míting dimarts a la nit a Phoenix, Arizona, a la frontera amb Mèxic, en què va defensar-se de les acusacions de racisme per la seva reacció a la violència racial de Charlottesville, i va atacar els mitjans de comunicació que, segons va dir, van manipular els seus comentaris per dividir el país.

El president va reaparèixer al seu escenari favorit: davant els seus seguidors més fidels i incondicionals, que van omplir a vessar el Centre de Convencions de Phoenix mentre, a l'exterior, els seus detractors es manifestaven i la policia feia servir contra ells gasos lacrimògens.

Trump va parlar de tot, però sobretot dels fets ocorreguts el 12 d'agost a Charlottesville, on un neonazi va atropellar de mort una dona que era en una manifestació per protestar contra la presència d'ultradretans a la ciutat, que al seu torn rebutjaven la decisió de l'alcalde de retirar una estàtua de la Confederació. Els incidents i la resposta de Trump -va dir que els dos bàndols eren igual de responsables de la mort de la dona, amb la qual cosa posava al mateix nivell els manifestants antifeixistes i els neonazis- li han generat nombroses crítiques de líders del seu propi partit i el rebuig del món dels negocis. 

Això, però, no ha aturat el president dels EUA, que s'ha referit des de Phoenix a l'indult que ha promès per al xèrif Joe Arpaio, conegut per les seves mesures antiimmigrants i que va ser declarat culpable de desacatament. "No l'indultaré aquesta nit perquè no vull generar cap controvèrsia, però el xèrif Joe pot estar tranquil", va explicar Trump. 

Entre 1993 i 2016 Arpaio, que ara té 85 anys, va ser xèrif del comptat de Maricopa, a Arizona. Va ser condemnat per haver desobeït les ordres de la justícia en un cas de discriminació racial cap als conductors hispans. 

A banda de Charlottesville, a Phoenix Trump va parlar de molts altres assumptes, entre els quals el mur i la frontera, que aquest dimarts va visitar per primera vegada des que és president. Va amenaçar amb un "tancament del govern" si el Congrés no aprova els fons per construir el mur: "Creguin-me, si tanquem el Govern, construirem aquest mur".

També, pel que fa a Mèxic, el president va vaticinar la fi del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), les renegociacions del qual tot just van començar la setmana passada. "He de ser honest [...] personalment no crec que puguem arribar a un acord, perquè s'han aprofitat de nosaltres de mala manera. Han fet grans negocis els dos països, però especialment Mèxic [l'altre és el Canadà], no crec que puguem arribar a un acord", va dir Trump.