Trump amenaça d'aprovar un nou decret per desbloquejar el veto migratori

El president dels Estats Units considera emetre una nova norma per esquivar el fre que va ordenar ahir un tribunal d'apel·lacions de San Francisco

PETER BAKER / THE NEW YORK TIMES

El president dels EUA, Donald Trump, ha promès aquest divendres que aprovarà els pròxims dies noves mesures per bloquejar l'entrada al seu país de terroristes, mentre encara rumia si recorre al Tribunal Suprem la decisió de la justícia de bloquejar el veto migratori promulgat la setmana passada.

Trump, als jutges que frenen el veto migratori: "Ens veurem als tribunals" L'endemà que els jutges aturessin la seva ordre executiva, Trump n'ha anunciat una altra per a aquest dilluns amb el mateix objectiu però amb una base legal més forta. I tot i que va dir que aniria fins al final per defensar la seva ordre original impugnada per la justícia, ha assegurat que no esperarà que s'acabi el procés per prendre més mesures.

" Guanyarem aquesta batalla", ha assegurat als periodistes que l'acompanyaven a bord de l'Air Force One mentre volava cap a Florida per passar el cap de setmana jugant a golf amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe.

Tot i que ha reconegut que el triomf davant de la justícia no seria ràpid, sí que ha apuntat que hi havia " un munt d'altres opcions, incloent-hi fins i tot una nova ordre". I preguntat per si optaria per això últim, Trump ha assegurat que calia " anar de pressa per raons de seguretat, o sigui que podria ser".

Afluixar ara, guanyar després

Tot indica que Trump ha optat per afluixar en el curt termini conscient que guanyarà en el llarg. La batalla per defensar la seva ordre executiva,  que va suspendre l'entrada de ciutadans procedents de set països de majoria musulmana, és el repte més important a què ha fet front fins ara la presidència de Trump i ha posat a prova la capacitat per imposar-se a un sistema polític i jurídic que s'ha proposat dominar però que se li resisteix.

Trump és un lluitador nat per aconseguir el que vol, però la redacció d'una nova ordre seria l'assumpció que, de vegades, un president ha de trobar altres maneres de fer les coses. I quan se li ha demanat que expliqués què contindria aquesta nova ordre, ha dit: "Posarem molt l'accent en la recerca d'antecedents. Serem extrems i implacables en matèria de seguretat. Al nostre país només hi vindran els que tenen una bona raó per fer-ho".

Tot apunta, doncs, que la Casa Blanca treballa en una nova ordre per esvair algunes de les preocupacions plantejades pels jutges. Entre elles, que els titulars d'un permís de residència permanent no estaran afectats per la prohibició, un extrem que ara no apareix en el text de l'ordre. També es podria reduir la categoria de les persones afectades, o canviar la llista de països vetats, i no donar preferència a una minoria religiosa per damunt d'una altra –cristians davant de musulmans–, una qüestió que els jutges també van veure amb mals ulls.

A més, Trump argumenta que les restriccions són necessàries per evitar l'entrada de terroristes als EUA, citant els atemptats a Europa de l'any passat. Però els jutges recorden que en terra nord-americà no ha mort cap persona els últims anys per un acte de terrorisme executat per un ciutadà dels països vetats: l'Iraq, el Iemen, l'Iran, Somàlia, el Sudan, Síria i Líbia. Així és que Trump podria argumentar més sòlidament en la nova ordre com s'aconseguirà l'objectiu d'aturar terroristes.