Trump ha deportat menys immigrants que Obama

Els responsables de la policia migratòria atribueixen la reducció de les deportacions al fet que van haver de reforçar el control de la frontera amb Mèxic

Donald Trump ha promès deportar “milions” d’immigrants dels Estats Units, però la realitat és que el seu predecessor, Barack Obama, va fer fora del país molts més sensepapers. Segons les últimes dades oficials, entre l’octubre de 2018 i el setembre de 2019 la policia d’Immigració i Control de Duanes (ICE per les sigles en anglès) va detenir 143.000 immigrants dins dels Estats Units, la xifra més baixa des que Trump és a la Casa Blanca. En el mateix període fins a 85.958 immigrants, segons l’estadística oficial, van ser deportats fora dels Estats Units, un 10% menys que l’any anterior.

Els responsables de la policia migratòria atribueixen la reducció de les deportacions al fet que van haver de reforçar el control de la frontera amb Mèxic, sobretot els primers mesos de l’any passat, quan es van organitzar diverses caravanes d’emigrants des dels països de l’Amèrica Central en un intent col·lectiu d’entrar als Estats Units. Només al maig van ser detinguts a la frontera 144.000 immigrants que intentaven arribar al país, la dada mensual més alta de la dècada.

Trump ha impulsat polítiques molt agressives contra la immigració, com la separació de famílies o l’amuntegament d’homes, dones i criatures en centres de detenció en condicions precàries, però durant el seu mandat les xifres de deportacions han quedat molt lluny de les de l’administració Obama, que el 2012 va expulsar dels Estats Units una xifra rècord de 409.849 persones.

Si en una cosa Trump és campió, és en privar de llibertat persones que l’únic mal que han fet és no tenir la documentació en regla. Mentre que les detencions i les deportacions es van reduir l’any passat, el nombre d’immigrants empresonats ha continuat disparant-se fins als 50.000 de mitjana, un 20% més que l’any anterior. L’administració posa cada cop més traves per deixar en llibertat els immigrants detinguts, que cada cop passen més temps a la presó. Mes de 3,2 milions d’immigrants sense residència legal permanent han estat posats en llibertat, però sobre ells continuen pesant càrrecs. Als jutjats d’immigració ara s’acumulen més d’un milió d’expedients pendents. És a dir, milions de persones vivint amb angoixa.