ESTATS UNITS
Internacional 10/09/2019

Trump destitueix l’assessor de Seguretat Nacional

És el tercer cop que el president nord-americà es desfà de la persona que ocupa aquest càrrec

Peter Baker
3 min
El ja exassessor de Seguretat Nacional, John Bolton, mira el president Donald Trump en una imatge d’arxiu del maig del 2019.

WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar aquest dimarts que ha destituït l’assessor de Seguretat Nacional, John R. Bolton, un càrrec clau de l’administració nord-americana. És el tercer cop que Trump, que va arribar a la presidència dels EUA el gener del 2017, acomiada el seu assessor de Seguretat Nacional. Sembla que les diferències entre tots dos sobre com s’han d’abordar els principals desafiaments de política exterior, com la relació amb l’Iran, amb Corea del Nord i, més recentment, amb l’Afganistan, han desencadenat la decisió del mandatari. “Ahir a la nit [la nit de dilluns] vaig anunciar a John Bolton que els seus serveis ja no són necessaris a la Casa Blanca”, va escriure el president, com ja és costum, al seu compte de Twitter. “No he estat d’acord amb molts dels seus suggeriments, com molts altres membres del govern, i per tant he demanat a John la seva renúncia, que ha acceptat aquest matí [ahir]. Li agraeixo molt la seva feina”, va afegir Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però Bolton, un dels homes clau de la fracassada invasió de l’Iraq per part del govern de George W. Bush, va refusar totalment l’explicació de Donald Trump. El ja exassessor de Seguretat Nacional nord-americana, que mai ha amagat la seva aposta per una política exterior dura, va defensar que va ser ell mateix qui va oferir la seva dimissió la nit de dilluns. Segons la seva versió, Trump va contestar-li que millor “parlar-ho demà [en referència a ahir]”, però finalment el president va decidir anunciar l’acomiadament de Bolton dues hores abans d’una suposada roda de premsa en què l’exassessor hagués comunicat la seva renúncia. En declaracions al New York Times, Bolton va reiterar que va ser decisió seva i que havia exposat la seva renúncia “sense que Trump ho hagués demanat”.

Ahir, almenys a hores de tancar aquesta edició, Donald Trump no havia anunciat el successor o successora que rellevarà Bolton. El president no va donar pistes sobre qui ocuparà el càrrec però sí que va avançar que designarà algú “la propera setmana”. El perfil d’aquesta persona donarà pistes de cap a on vol portar Trump la política exterior nord-americana durant el període que queda fins que arribin les eleccions de l’any que ve. I més ara, que els Estats Units tenen oberts diversos escenaris que poden marcar el futur del país i també de l’estabilitat internacional.

La desconfiança de Bolton

No era cap secret que Bolton havia mostrat el seu rebuig a la suposada intenció de Trump de buscar obertures diplomàtiques amb alguns dels enemics més importants dels Estats Units, com Corea del Nord o l’Iran. Bolton considerava que no es podia confiar en aquests països i veia amb mals ulls el presumpte apropament del president.

Però quan Bolton va dir prou va ser amb l’acord de pau que el govern Trump va estar a punt de signar amb els talibans de l’Afganistan. L’exassessor de Seguretat Nacional ha rebutjat enèrgicament dialogar amb un “grup terrorista” responsable de la mort de “milers de nord-americans en els últims 18 anys”. Trump, que havia convidat els talibans a una reunió a Camp David per tancar els últims detalls de l’acord, va cancel·lar la trobada a última hora i va anunciar que les negociacions amb els talibans “estan mortes”. Aquest gir, però, no ha sigut suficient per conciliar les diferències entre el mandatari i Bolton.Copyright The New York Times

stats