Internacional 07/02/2017

Trump "no s'ha guanyat l'honor" de parlar a Westminster

El president dels Comuns anglès, John Bercow, en contra del discurs de Trump davant els integrants de les cambres angleses

Ara
2 min
John Bercow parla sobre la futura visita del mandatari nord-americà.

BarcelonaAnglaterra no les té totes amb el nou president dels Estats Units, Donald Trump. Si fa uns dies els habitants del Regne Unit ho expressaven amb més d'un milió de signatures en contra que el magnat visiti el país, ara s'ha pronunciat John Bercow, president de la Cambra dels Comuns. El britànic ha expressat la seva "forta oposició" que Trump pronunciï un discurs a les cambres dels Comuns i dels Lords. Dirigir-se a les cambres, ha afirmat, "no és un dret automàtic, és un honor que s'ha de guanyar". El recent veto a l'entrada d'immigrants seria la causa de la negativa de Bercow al discurs que pretén pronunciar aprofitant la visita al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Crec que la nostra oposició al racisme i el sexisme, així com el nostre suport a la igualtat davant la llei i la independència judicial, son assumptes extremament importants", ha justificat. La bancada laborista aplaudeix les paraules del president de la cambra.

Invitació oficial controvertida

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va convidar Trump a una visita d'estat al Regne Unit quan tots dos es van reunir recentment a Washington, una decisió que ha provocat crítiques des de l'oposició. Bercow ha recalcat que "tot i que habitualment una invitació a un líder que està de visita per oferir un discurs es faria en nom dels dos presidents [dels Comuns i de la Cambra dels Lords], jo no voldria estendre aquesta invitació al president Trump".

El responsable de la cambra baixa britànica ha afegit que hi ha "nombrosos precedents" al Regne Unit de visites d'Estat en què el mandatari estranger no s'ha dirigit al Parlament. Així i tot, Barack Obama va poder-ho fer l'any 2012. Xi Jinping també figura entre els mandataris que s'han pogut adreçar en un discurs als membres de les dues cambres.

El president Ronald Regan també es va pronunciar davant les autoritats britàniques l'any 1982 quan era president, en un discurs que encara es recorda per declarar la guerra al comunisme.

El líder de l'oposició laborista, Jeremy Corbyn, va donar la benvinguda al punt de vista de Bercow, que va ser elegit diputat pel Partit Conservador. "Hem de defensar els valors del nostre país. La visita d'Estat de Trump no s'ha de produir", va afirmar Corbyn a Twitter.

El proper 20 de febrer, el Parlament debatrà si s'ha de rebre Trump al Regne Unit, després d'una forta oposició popular. Els diputats consideren també una petició ciutadana en sentit contrari, que ha recollit les 100.000 signatures necessàries perquè sigui estudiada per la Cambra dels Comuns.

Crítiques a Bercow

El president del comitè parlamentari d'Afers Exteriors, Crispin Blunt, ha criticat avui els comentaris de Bercow en argumentar que "no té ni idea de si parla en nom de la majoria de la Cambra dels Comuns, i és per això que el president [dels Comuns] mai expressa la seva opinió".

Per la seva banda, el diputat conservador d'origen iraquià Nadhimn Zahawi ha afirmat avui que Bercow hauria de "considerar la seva posició" com a president d'aquesta Cambra i oferir una explicació al Parlament pels seus controvertits comentaris. En declaracions a la BBC Ràdio 4, Zahawi va indicar que és "poc assenyat" adoptar "una posició política tan contrària al líder del millor aliat del Regne Unit".

stats