Trump: "Estic enfadat perquè aquest país és un desastre"

El favorit de la cursa republicana i la resta de candidats rebutgen la visió optimista d'Obama sobre la situació dels Estats Units en el seu penúltim debat electoral abans del 'caucus' d'Iowa

Els candidats presidencials republicans han rebutjat aquesta matinada –hora catalana– la visió optimista del Estats Units que va donar el president Barack Obama durant el seu recent i últim debat de l'estat de la Unió. En el penúltim debat abans del 'caucus' d'Iowa, han acusat el mandatari de debilitar l'economia i la seguretat del país.

" La nit de dimarts passat vaig escoltar un conte de Barack Obama. Semblava que tot en el món era meravellós", ha etzibat el governador de Nova Jersey, Chris Christie, en la seva primera intervenció. Altres candidats com els senadors Marco Rubio i Ted Cruz, el governador de Florida, Jeb Bush, i el magnat immobiliari Donald Trump han criticat el retrat "de color de rosa" del president.

Obama va dir que assegurar que l'economia nord-americana esta en "declivi" o que el país és cada cop "més feble" és "pura xerrameca". "Els Estats Units són la nació més poderosa de la Terra. I punt", va reblar. L'inquilí de la Casa Blanca va intentar desfer la visió catastrofista d'alguns aspirants presidencials republicans, entre ells, Trump. Els seus arguments no han calat entre els conservadors.

" Les nostres forces armades són un desastre. El nostre sistema de salut és un espectacle d'horror. Derogaré Obamacare [la reforma sanitària] . No tenim fronteres. Els nostres veterans són tractats horriblement. La immigració il·legal és increïble . El nostre país està sent dirigit per persones incompetents. I sí, estic enfadat [...]. Estic enfadat perquè aquest país és un desastre", ha afirmat Trump.

El multimilionari novaiorquès, que encapçala les enquestes de les primàries republicanes, ha tornat a insistir que impedirà l'entrada de musulmans al país si arriba a la Casa Blanca. La seva proposta, feta poc després dels atacs jihadistes a París i  San Bernardino (Califòrnia), va crear indignació entre alguns països del Pròxim Orient.

Xoc entre Trump i Cruz

Trump ha xocat en diverses ocasions amb el seu màxim rival en la cursa republicana, el senador Ted Cruz. L'empresari ha posat en dubte que Cruz pugui ser president dels Estats Units perquè va néixer al Canadà. El representant de Texas, de pare cubà, va respondre que és nord-americà de naixement, per ser fill de mare nord-americana.

La Constitució dels EUA estableix que només "un ciutadà natural" pot ser president, però no especifica què vol dir "natural". Per tant, deixa la porta oberta a interpretacions diferents de la de Cruz i que asseguren que només pot ser president aquell ciutadà que ha nascut en territori dels Estats Units.

"No pots fer això al teu partit", ha dit Trump, que ha afegit que si Cruz aconsegueix la nominació republicana podria tenir problemes en les eleccions de novembre per aquest motiu.

El polèmic magnat lidera  els últims sondejos amb el suport del 33% dels votants republicans. El segueix Cruz amb un 20%, i Marco Rubio amb un 11%.

Les topades entre Trump i Cruz ha estat el més destacat del debat celebrat a New Charleston (Carolina del Sud). En una altra ocasió, el senador texà ha acusat Trump de representar "els valors novaiorquesos", que després ha definit com "progressistes en matèria social, proavortament, defensors del matrimoni gai... centrats en els diners".

Trump s'ha indignat amb aquestes paraules, que ha qualificat "d'insultants", i ha recordat la reacció exemplar dels ciutadans  novaiorquesos en els atemptats terroristes de l'11-S contra les Torres Bessones.