RELACIONS BILATERALS
Internacional 04/06/2019

Trump vol una part del pastís sanitari britànic del post-Brexit

El president americà es troba amb l’euroescèptic Nigel Farage i rebutja veure el laborista Jeremy Corbyn

Quim Aranda
3 min
Donald Trump i Theresa May a la roda de premsa conjunta que van oferir ahir a Londres.

LondresEl segon dia de la visita d’estat al Regne Unit, el president dels EUA, Donald Trump, va donar per segur que hi haurà Brexit, i que en la negociació de l’acord comercial que s’obriria a continuació entre els dos països, el National Health Service (NHS, la seguretat social britànica) “estaria damunt de la taula”. En altres paraules, Trump vol que les companyies privades que ofereixen serveis sanitaris als nord-americans puguin tenir accés als pacients britànics, un negoci que a hores d’ara s’acosta als 165.000 milions d’euros anuals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Quan es negocia un acord comercial, tot es posa damunt de la taula, l’NHS i qualsevol altra cosa”, va dir Trump en una roda de premsa conjunta a Londres amb la primera ministra, Theresa May, després d’una trobada de treball a Downing Street. El president nord-americà també va assegurar que el futur pacte pot ser “fenomenal”. “Hi ha un gran potencial en aquest acord, que pot ser dues o tres vegades l’actual”, va afegir. Però la privatització total de l’NHS -ja la va iniciar parcialment John Major a la dècada dels 90 i Tony Blair la va continuar- és un tema tabú per als britànics, que temen la implantació del model nord-americà perquè, ras i curt, suposa que tindrà sanitat qui la pugui pagar.

El president i la premier van lloar l’aliança estratègica que Londres i Washington han bastit al llarg del segle XX. Però les paraules de Donald Trump sobre l’NHS van provocar una immediata reacció no només dels líders de l’oposició laborista i liberaldemòcrata, Jeremy Corbyn i Vincent Cable, respectivament, sinó també de la gran majoria de candidats tories a substituir May, que divendres dimitirà com a líder conservadora i que avui participarà en l’últim gran acte de dimensió internacional de la seva carrera com a amfitriona de la cerimònia, a Portsmouth, del 75è aniversari del Desembarcament de Normandia.

To relaxat

En comparació amb la humiliant compareixença de premsa amb què Trump va castigar May l’any passat -elogiant llavors Boris Johnson i menystenint la política de la premier en relació al Brexit-, el comportament del president ahir va ser molt més amable. Fins i tot va parlar bé de la feina de May durant les converses amb Brussel·les, per bé que no es va oblidar de parlar d’ell mateix: “Li vaig recomanar que demandés la Unió Europea si no atenia les seves peticions”.

L’ombra del Brexit ha estat present durant tot el viatge de Trump. No només pels comentaris sobre el possible acord comercial sinó per les trobades que ha mantingut. Ahir a la tarda, per exemple, es va entrevistar a la residència privada de l’ambaixador nord-americà amb l’euroescèptic Nigel Farage, líder del Partit del Brexit, flamant triomfador de les eleccions europees. Farage va piular sobre la trobada: “Bona reunió amb el president Trump; realment creu en el Brexit i li està agradant molt el seu viatge a Londres”. També es va entrevistar amb dos candidats a la corona de May, el ministre d’Afers Estrangers, Jeremy Hunt, i el de Medi Ambient, Michael Gove. Però amb Boris Johnson, el gran favorit a convertir-se nou inquilí de Downing Street i que ha rebut repetidament el suport de la Casa Blanca, només va mantenir una conversa telefònica. La cadena ITV News va revelar que problemes d’agenda van impedir a Johnson la trobada personal amb Trump.

Durant la conferència de premsa amb May, Trump va explicar que havia rebutjat una trobada que el mateix Corbyn li havia sol·licitat. El va descriure com una “força negativa”: “A mi no m’agraden tant les crítiques com m’agraden i respecto les persones que fan coses, així que he decidit no reunir-m’hi”.

Corbyn va confirmar la petició després que Trump la fes pública. Minuts abans, el líder de l’esquerra britànica s’havia plantat davant dels milers de manifestants que van ocupar el centre de Londres per protestar contra la visita de Trump i va qualificar les polítiques del president nord-americà de “divisives”. I va afegir: “No rebutjo trobar-me amb ningú, sinó que vull ser capaç de provocar un diàleg que pugui fer possible un món millor i més pacífic.” En la conferència de premsa, mentint sense embuts, Trump va dir que no havia vist cap manifestant als carrers de Londres. Sí, en canvi, “milers de persones” que el van saludar al seu pas. Segons el president nord-americà, la protesta era una “ fake news”.

stats