ESTATS UNITS

Trump suggereix una reunió amb Corea del Nord

Elogia l’extensió del poder del líder xinès Xi Jinping “de per vida”

Entre bromes, i en dos sopars diferents, el president dels Estats Units, Donald Trump, va parlar seriosament sobre el conflicte nuclear amb Corea del Nord i va elogiar l’extensió del poder del líder xinès Xi Jinping. Aquestes dues declaracions van rematar una altra setmana caòtica a la Casa Blanca, en la qual la seva directora de comunicació, Hope Hicks -la quarta persona que ocupa el càrrec-, va dimitir, i Trump va fer un anunci prematur sobre aranzels a les importacions d’acer i alumini.

“Ara estem parlant i, per cert, ens van trucar fa un parell de dies i ens van dir que els agradaria parlar”, va dir el president nord-americà sobre Pyongyang en el sopar anual del Club Gridiron, una de les associacions de periodistes més veteranes del país. “I els vaig dir que ho hauríem de fer, però que s’havien de desnuclearitzar. Llavors ja veurem què passa”. Trump va afegir que els EUA seurien a la taula si Kim Jong-un renunciés al programa nuclear: “Veurem si passa alguna cosa positiva”.

Aquesta revelació sobre la seva disposició a parlar amb el govern de Kim Jong-un va arribar després que fes una broma sobre la seva relació amb el líder nord-coreà. “Pel que fa al risc de bregar amb un boig, és el seu problema, no el meu”, va assegurar entre rialles.

Trump va participar en el tradicional sopar amb periodistes que se celebra des del 1885 després que l’any passat rebutgés assistir tant a aquesta gala com a la dels corresponsals de la Casa Blanca. El seu gest es va interpretar com una treva en la seva espinosa relació amb els mitjans de comunicació, als quals ha acusat moltes vegades de fabricar notícies falses contra ell.

Abans del discurs satíric del president, diversos periodistes disfressats es van burlar de les polítiques de Trump i el dia a dia de Washington amb paròdies i cançons. “És el primer cop que sopa en un hotel que no és seu”, va bromejar David Lightman, president del club i periodista del grup McClatchy.

Les paraules de Trump sobre Corea del Nord van sorprendre la seva audiència perquè en aquests sopars no s’esperen anuncis polítics. Si finalment els dos països es reuneixen, suposaria un respir per a la regió després de mesos de tensió per l’intercanvi d’insults i amenaces entre els dos dirigents.

Trump es va riure dels periodistes però també de si mateix i dels seus assessors, entre ells el seu gendre, Jared Kushner: “Hem arribat tard perquè el Jared no ha pogut passar el control de seguretat”, va dir. Kushner fa poc va perdre el seu accés a la informació confidencial més sensible del govern nord-americà.

Del seu govern va dir que “funciona com una màquina ben greixada”. “M’agrada la rotació. M’agrada el caos. Realment és bo”, va ironitzar sobre les múltiples dimissions d’assessors de la Casa Blanca en el seu primer any de mandat.

Perpetuar-se en el poder

En un altre sopar a la seva mansió de Mar-o-Lago, a Florida, per recaptar fons, Trump també va fer broma sobre la possibilitat de perpetuar-se en el poder. El president nord-americà, segons un àudio de l’acte privat publicat per la televisió CNN, va fer aquesta polèmica declaració després d’elogiar l’extensió de poder del líder xinès Xi Jinping.

“Ara és president de per vida”, va afirmar. “Ho ha pogut fer i em sembla genial”. La frase alimenta la seva aparent predilecció per líders autoritaris. El president xinès, que va arribar al poder el 2012, podria mantenir-s’hi indefinidament després que el comitè del Partit Comunista Xinès va decidir eliminar el límit de dos mandats. Trump va afegir en broma que potser ell provaria de fer el mateix “algun dia”. Els assistents van aplaudir, entre rialles, el suggeriment. Però alguns legisladors demòcrates, quan es va difondre la gravació, la van qualificar d’“antiamericana”.

Més continguts de