Trump tanca l'aixeta a les 'ciutats santuari'

Els Estats Units tallen els fons d'un programa d'ajudes a les poblacions que protegeixin els immigrants de la deportació

El govern dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres que els ajuntaments que vulguin accedir als fons del programa d'ajuts Byrne JAG del departament de Justícia hauran de complir una sèrie de normes que, 'de facto', exclouen les anomenades 'ciutats santuari', les poblacions que protegeixen els immigrants en risc de ser deportats.

Entre els requeriments que l'administració Trump exigirà als ens locals per accedir a les ajudes destaca l'obligació d'obrir les presons locals als agents del Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE). Aquest fet, que suposaria la detenció immediata de qualsevol ciutadà estranger sense papers retingut per la policia, independentment de la gravetat del delicte o, fins i tot, sense que n'hagués comès cap. La nova norma també exigeix notificar amb 48 hores d'antelació la posada en llibertat de tota persona indocumentada sota custòdia policial, fet que facilitaria la identificació i deportació d'aquestes persones.

L'ordre del departament de Justícia podria afectar unes 200 entitats locals conegudes com a 'ciutats santuari', ja que protegeixen de la deportació els immigrants. Entre aquestes poblacions destaquen algunes de les grans urbs del país, com Los Angeles, Chicago i Nova York, governades per l'oposició demòcrata. El president dels Estats Units, Donald Trump, va arribar a la Casa Blanca amb la promesa d'acabar amb les ciutats santuari i tallar-los l'accés a tots els fons del Govern. Fins ara, però, la iniciativa ha sigut bloquejada als tribunals.

Una iniciativa del fiscal criticat per Trump

"Per assolir la màxima prioritat del departament de Justícia de reduir els delictes violents, hem d'encoratjar aquestes jurisdiccions santuari a canviar les seves polítiques", va dir el fiscal general, Jeff Sessions, en un comunicat. Sessions, escollit per al càrrec per Donald Trump, ha sigut molt criticat pel president els últims dies.

Dimarts, Trump va qualificar de "molt dèbil" l'actuació del fiscal general amb el cas dels correus de la seva exrival Hillary Clinton. Al president tampoc li va agradar la decisió de Sessions d'apartar-se voluntàriament de la investigació sobre la relació entre Rússia i els Trump. El magnat va reconèixer, en una entrevista al 'New York Times', que es "penedia" d'haver escollit Sessions per al càrrec.

Els canvis en el programa d'ajudes Byrne JAG, que reparteix uns 375 milions de dòlars anuals destinats a personal, equips o entrenament, va ser anunciat ahir pel mateix Sessions. "A partir d'ara, el departament només adjudicarà fons del programa Byrne JAG a aquestes ciutats i estats que compleixin amb la llei federal", ha afegit Sessions.