Trump vol una "relació constructiva" amb la Xina

El president Xi Jinping destaca que la cooperació és "l'única opció", mentre el president japonès Shinzo Abe viatja a Washington per reforçar l'aliança dels dos països

El president dels Estats Units, Donald Trump, va enviar recentment una missiva al president xinès, Xi Jinping, per expressar-li el desig de "treballar amb Xi per desenvolupar una relació constructiva que beneficiï tant els Estats Units com la Xina".

La carta, enviada des de la Casa Blanca per felicitar l'any nou xinès, representa el primer contacte propiciat per Trump des que va arribar a la Casa Blanca fa gairebé tres setmanes i respon a una felicitació que li va enviar el líder xinès en ocasió de la seva investidura el 20 de gener.

Durant la seva campanya i també com a president, Trump ha culpat la Xina del dèficit comercial dels Estats Units i de la pèrdua de llocs de treball a causa de les deslocalitzacions, una tendència que ha promès invertir amb mà dura davant de Pequín.

A diferència dels seus contactes amb altres mandataris, entre els quals hi ha Mariano Rajoy, Trump no ha telefonat encara a Xi des de la seva presa de possessió.

Un context poc amigable

El nou cap del Pentàgon, el general James Mattis, va fer aquest mes el seu primer viatge a l'exterior a Corea del Sud i el Japó per aclarir dubtes sobre el nivell de compromís de la primera potència mundial amb els seus dos principals socis militars a Àsia nord-oriental enfront de la creixent tensió amb Corea del Nord i la Xina.

El govern xinès tem una etapa de turbulències comercials i també en seguretat per les reclamacions de sobirania de Pequín al mar de la Xina Meridional i Oriental.

Mattis va ratificar el compromís de Washington amb el desplegament del sistema antimíssils THAAD a Corea del Sud i amb la defensa de les illes Diaoyu (Senkaku, per als japonesos), disputades entre Tòquio i Pequín, fet que va generar crítiques per part del ministeri d'Exteriors xinès.

El Govern xinès va urgir els Estats Units de Trump que s'abstingui de desplegar el sistema i li va demanar que no es fiqui en la disputa territorial que manté amb l'executiu japonès.

Visita oficial del president Abe als Estats Units

Enmig d'unes relacions cordials entre la Xina i els Estats Units, el president del Japó,  Shinzo Abe, vol assegurar-se també una bona sintonia amb un dels seus millors aliats. Abe viatja al país nord-americà per estrènyer relacions comercials i reforçar l'aliança de seguretat, malgrat les crítiques a la política econòmica nipona del magnat. Els dos mandataris es reuniran divendres.

Trump i Abe reforçaran la seva aliança jugant a golfFonts governamentals nipones admeten que hi ha certa inquietud per la imprevisibilitat de Trump i els seus atacs dialèctics contra el Japó, encara que també confien que la dilatada experiència política d'Abe els permeti establir una bona connexió.