GRÈCIA

Tsipras comença a aplicar les retallades del tercer rescat

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va començar ahir a aplicar les retallades associades al tercer rescat de Grècia, i va intentar convèncer els diputats del seu partit i la ciutadania que hi ha alternatives per evitar que el pes de l’esforç caigui sobre els més febles.

En el seu primer discurs al Parlament després de les eleccions del 20 de setembre, en què Syriza va revalidar la majoria, Tsipras va desgranar els objectius de govern, que es basen a fer compatible l’austeritat exigida pels creditors amb el “programa paral·lel” que la formació de l’esquerra alternativa va defensar en campanya electoral. Tsipras ha vist caure la seva popularitat després d’acceptar un acord pitjor que el rebutjat pels grecs massivament en el referèndum del 5 de juliol. Però el 20 de setembre es va beneficiar de la falta d’una alternativa creïble.

Mesures alternatives

El repte de trobar mesures alternatives a les acordades que siguin acceptades pels creditors és majúscul. Entre les mesures amb un cost social més elevat que ha firmat el govern d’Atenes hi ha l’augment de l’IVA a les illes i en l’educació privada. També les retallades a les pensions o la fi de les subvencions al gasoil per als agricultors. No queda clar tampoc que l’estat grec pugui recaptar els impostos que ha previst, tenint en compte que l’economia del país, encara malmesa pels efectes del corralito, continua en caiguda lliure.

Si no troba com alleujar el pes de l’austeritat, Tsipras pot tornar a afrontar problemes interns. Tot i que ja no té els diputats de la Plataforma d’Esquerres, que van quedar fora del Parlament, queda l’anomenat corrent dels 53, que també defensen esmorteir les retallades. L’Eurogrup ha imposat 49 objectius prioritaris a Grècia per rebre el pròxim tram del rescat.

Més continguts de