La 'troica' insisteix a Grècia que retalli pensions i apugi menys l'impost de societats

Les institucions fan una contraproposta que allunya de nou l'acord, que semblava ja segur

Quan semblava que l'acord entre Grècia i els seus creditors estava a punt de tancar-se, i els grecs començaven a digerir les concessions fetes pel seu govern, tot ha quedat frenat de nou.

Convocat d'urgència a Brussel·les, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, s'ha trobat amb una contraproposta de la 'troica' que insisteix a reclamar retallades més elevades de les pensions, més pujades de l'IVA i una pujada menor de l'impost de societats a les empreses.

La Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu, així doncs, rebutgen el repartiment de despeses i retallades que va proposar aquest dilluns el govern grec, una proposta que havia estat rebuda en un principi com "un progrés" i que semblava que finalment serviria per tancar l'acord.

Les institucions no accepten que la retallada a les pensions es faci només per via d'augmentar les cotitzacions a la seguretat social i insisteixen a reclamar un estalvi global de l'1% en aquesta despesa pública. Atenes havia proposat un estalvi del 0,37% aquest any i de l'1,07% l'any vinent, però basat en l'augment de les cotitzacions i de les contribucions dels pensionistes a les assegurances de malaltia, per evitar retallades directes.

La contraproposta de la 'troica' insisteix també a reclamar un increment dels ingressos de l'1% PIB per via de l'augment de l'IVA, quan el govern grec havia plantejat un increment del 0,74%. En canvi, si l'executiu hel·lè havia proposat apujar fins al 29% l'impost de societats a les empreses, les institucions demanen que només s'elevi fins al 28%.

Les institucions demanen també una retallada de 400 milions en el pressupost de Defensa, el doble del que plantejava l'última proposta grega. De fet, tota la contraproposta de les institucions va en la línia de les crítiques fetes fins ara per l'FMI, que considerava que la proposta grega focalitzava massa en l'augment dels ingressos i massa poc en la retallada de la despesa.

"O no volen l'acord o hi ha interessos" ocults, diu Tsipras

Ja abans de sortir cap a Brussel·les aquest dimecres al matí, Tsipras havia dit al seu equip que aquesta "perseverança d'algunes institucions" de no acceptar mesures alternatives per aconseguir l'objectiu d'estalvi estipulat al programa de rescat és una cosa que "no ha passat mai, ni a Irlanda ni a Portugal, enlloc", segons han explicat fonts governamentals.

Per a Tsipras, aquest "comportament estrany només pot tenir dues explicacions: o no volen acord o volen servir interessos específics a Grècia".

El ministre de Treball, Panos Skurletis, ha afirmat en declaracions a la ràdio pública que "la insistència de l'FMI a retallar totes les pensions fa l'acord políticament problemàtic".

Després d'aquesta reunió entre Tsipras i els líders de les tres institucions, Christine Lagarde, de l'FMI; Mario Draghi, del Banc Central Europeu, i Jean-Claude Juncker, de la Comissió Europea, se celebrarà aquesta tarda de dimecres la trobada ja prevista de l'Eurogrup.