La reunió de Tsipras amb els caps de la 'troica' acaba sense acord

Els ministres de finances de l'eurogrup es reuneixen al migdia. A la tarda hi ha trobada de Caps d'estat i de govern

La reunió del primer ministre grec, Alexis Tsipras, amb els màxims representants de la 'troica' –el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker; el del Banc Central Europeu, Mario Draghi; i la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde- ha finalitzat sense arribar a un acord aquest matí de dijous.

Les institucions han enviat una sèrie de documents als ministres de finances, que es reuneixen aquest migdia també a Brussel·les, però són, de moment, amb unes propostes que no han estat acceptades per Atenes.

A la reunió hi participava també el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, així com el director del MEDE (el fons de rescat de la UE), Klaus Regling. L'objectiu era intentar tancar un principi d'acord per a la nova reunió extraordinària de l'Eurogrup que comença a la una del migdia.

Al vespre el possible pacte l'haurien de ratificar els caps d'Estat i de Govern que es reuneixen a Brussel·les pel Consell Europeu de l'estiu. Les pensions, la pujada de l'IVA i la reestructuració del deute hel·lè segueixen sent els principals punts de discrepància.

El principi d'acord s'encalla en la negociació tècnica

El que dilluns passat semblava un principi d'acord entre Grècia i els seus creditors segellat al més alt nivell polític en la cimera de l'eurozona, s'ha complicat durant la setmana a les negociacions tècniques. La 'troica' exigeix a Atenes més pujades de l'IVA i u na retallada addicional de pensions respecte a l'última proposta de compromís presentada per Tsipras dilluns, que ja contenia importants cessions en tots dos capítols. A més, l'FMI considera que l'oferta d'Atenes conté excessives pujades d'impostos i una retallada insuficient de la despesa pública, el que podria perjudicar el creixement. Syriza ha respost qualificant la política de l'organisme internacional "d'extorsió".

Tsipras va estar reunit aquest dimecres amb els líders de la 'troica' durant tota la tarda però no va aconseguir tancar un acord a temps de l'Eurogrup, la reunió tot just va durar una hora. Durant la nit hi va haver una nova trobada que va concloure al voltant de la una de la matinada sense resultats.

La nova ronda de negociacions aquest dijous coincideix amb la primera jornada del Consell Europeu d'estiu, que ja estava convocat per endavant i que comença a les quatre de la tarda. Aprofitant la presència dels líders europeus a Brussel·les, no es descarta que es convoqui una nova cimera de l'eurozona per divendres a la tarda.

El temps s'acaba

Grècia necessita de manera urgent un acord amb els seus creditors sobre ajustos i reformes per desbloquejar l'últim tram de 7.200 milions d'euros del rescat i evitar així la suspensió de pagaments i una probable sortida de l'euro. El Govern de Syriza ja ha deixat clar que no té diners per pagar el venciment de 1.600 milions que deu a l'FMI el 30 de juny. Aquest mateix dia conclou la pròrroga del rescat, de manera que Atenes ja no tindrà més accés a ajudes europees.