Internacional 26/07/2012

La “Tuitplomàcia” demana pas

Un estudi fet públic dimecres analitza l'augment de l'ús de Twitter per part dels principals caps d'estat i de govern

Ferran Montoliu
2 min
Hugo Chávez, 3 milions de seguidors, 23 seguits

Barcelona@BarackObama va ser un pioner durant la seva primera campanya electoral, l'any 2008. El president nord-americà va ser el primer en utilitzar Twitter com a eina electoral o de comunicació amb els ciutadans. Aquesta innovació l'ha portat a ser el polític amb més presència a la xarxa social de l'ocell blau, amb gairebé 18 milions de seguidors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estudi presentat aquest dimecres per l'empresa de relacions públiques Burston-Marsteller analitza l'ús que els principals caps d'estat i de govern del món fan de Twitter.

- @BarackObama és, a molta distància el polític més seguit a Twitter. Tot i que és seguit per més d'una quarta part dels governants del món, només ha tornat el 'follow' als primers ministres de Noruega, @jensstoltenberg i de Rússia, @MedvedevRussiaE.

- El president de Venezuela, @chavezcadanga, va en segon lloc al rànquing, amb més de 3 milions de seguidors, ell, però, només segueix a 23 persones. Després de @chavezcadanga trobem a la @whitehouse, amb 3 milions de seguidors, la reina @QueenRania de Jordània, amb 2,1 i el primer ministre britànic @Number10gov.

- Segons l'estudi, la piulada més compartida va ser la de @BarackObama defensant el matrimoni homosexual, reenviat 62.047 vegades. “Les parelles del mateix sexe haurien de poder casar-se” resa el tuit.

- El president espanyol, @marianorajoy, és relativament nou a la xarxa social que utilitza principalment amb finalitats propagandístiques. Amb uns 300.000 seguidors, la paraula que més cops ha escrit és “gracias”, seguit de “ProgramaPP”

- L'estudi revela que Twitter s'utilitza sovint per les nacions petites per “estar presents” a la presa de decisions, tot i que l'estratègia té, de moment, un èxit dubtós.

- Una de les conclusions que publica l'empresa és que la xarxa social és emprada sovint com a cartell publicitari durant les campanyes electorals i abandonada un cop assolit el govern. Ho demostren els “perfils adormits” de la presidenta brasilenya, @DilmaBR, i del president francés @FHollande.

La importància de Twitter com a mitjà de comunicació polític sembla tenir molt camí per recórrer. De moment els líders mundials tuitegen en 43 llengües diferents. La primera és l'anglès, (90 usuaris), seguida pel castellà (41), el francès (25) i l'àrab (17). El català no hi surt.

stats