Turquia amenaça de portar la seva ofensiva contra els kurds fins a l'Iraq

L'ofensiva turca refà les aliances en el conflicte de Síria

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat aquest divendres de portar fins a l'Iraq la seva ofensiva contra els kurds, que ja porta sis dies d'atacs al nord de Síria. L'atac turc iniciat dissabte contra la milícia kurda de l'YPG a la ciutat d'Afrin, al nord de Síria, ha obert un nou front en la guerra siriana, que ja fa gairebé set anys que dura.

De fet, els kurds d'Afrin han demanat al president del país, Baixar al-Assad, que els ajudi i s'enfronti a Turquia per expulsar-la del nord de Síria en un nou canvi d'aliances dins del vesper sirià. Aquest gir desesperat porta els kurds a buscar refugi en un govern al qual sempre han reclamat autonomia i contra el qual es van posicionar en unir-se a la coalició liderada pels Estats Units contra l'Estat Islàmic. 

Ahir mateix, el govern d'Ankara va amenaçar també el dels Estats Units, teòricament un aliat dins de l'OTAN, d'avançar cap a una "confrontació" si no deixava de donar suport a les milícies kurdes a la regió.

El president turc ja havia amenaçat d'estendre l'ofensiva de Turquia, batejada com 'operació branca d'olivera', fins a la regió de Manjib, dins de Síria, on hi ha presència nord-americana. Les forces turques reben el suport sobre el terreny d'un grup rebel sirià, l'Exèrcit de Síria Lliure. 

"L''operació branca d'olivera' continuarà fins que s'aconsegueixin els objectius. Alliberarem el Manjib de terroristes, com se'ns va prometre, i la batalla continuarà fins que no quedi cap terrorista fins a la frontera amb l'Iraq", ha dit aquest divendres Erdogan, que considera terroristes tant les milícies kurdes del PKK a Turquia com les de l'YPG a Síria.

En canvi, els Estats Units veuen els YPG com uns aliats que han tingut un paper clau en la derrota gairebé definitiva de l'Estat Islàmic a Síria . El govern turc va explicar que els Estats units havien proposat crear una "zona de seguretat" a 30 quilòmetres de la frontera turca dins de Síria, però el ministre d'Afers Exteriors turc va respondre que abans calia restablir la confiança entre els dos països.

"Si valorem una lluita conjunta contra el terrorisme [amb els Estats Units], o bé ho farem junts o cadascú es cuidarà de si mateix", ha dit Erdogan.