Turquia bombardeja els kurds al nord de Síria i ataca també jihadistes

L'artilleria i l'aviació han atacat Manbij i Jarablus

Turquia ha bombardejat aquesta nit posicions de les Unitats de Protecció Popular Kurdes (YPG) al nord de Síria, davant l'avenç de les forces kurdes a la zona, que inquieta Ankara. Les Forces Democràtiques de Síria (FDS), encapçalades pels kurds en aliança amb alguns grups àrabs, protagonitzen, amb suport aeri dels Estats Units, una ofensiva contra les posicions jihadistes al nord de Síria.

Segons informa la BBC i diversos mitjans locals, l'aviació turca ha atacat la ciutat de Manbij, reconquerida pels kurds a l'Estat Islàmic la setmana passada. També ha atacat la població de Jarablus, a la frontera entre Síria i Turquia, on s'haurien agrupat els jihadistes i des d'on s'haurien llançat dos atacs amb morter sobre territori turc. Tot i que els kurds són la principal força sobre el terreny que combat a l'Estat Islàmic, Ankara posa al mateix sac els jihadistes i els kurds del PKK, considerats organització terrorista per Turquia, els Estats Units i la UE.

El diari turc 'Daily Sabah' cita una font governamental anònima que afirma que les forces kurdes són la branca siriana del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i, per tant, la seva presència a la frontera comuna és "inacceptable".

L'atac es produeix després de  l'assassinat de més de mig centenar d'assistents a un casament a la Gaziantep, molt a prop de la frontera entre Turquia i Síria en un atemptat atribuït a l'Estat Islàmic.

Encara que Turquia s'oposa al règim de Baixar al-Assad –tot i que últimament Ankara ha insinuat que és possible una sortida negociada amb el dictador sirià–, tant Damasc com Ankara bombardegen els kurds. El règim sirià ho està fent aquesta setmana a la localitat d'Al-Hassakah.