Pròxim Orient
Internacional 24/06/2012

Turquia convoca una reunió de l'OTAN per abordar la crisi de l'avió abatut per Síria

Ankara diu ara que l'aparell va ser atacat dins l'espai aeri internacional i que Damasc no va fer cap avís previ

Ara
1 min
Un portaveu de l'exèrcit siri explicava l'incident a la televisió del país

BarcelonaEls ambaixadors de l'OTAN es reuniran dimarts per abordar la crisi oberta després que divendres un avió de guerra turc fos abatut per l'exèrcit sirià. El ministre d'exteriors turc, Ahmed Davutoglu, ha assegurat aquest diumenge que l'avió va ser atacat en espai aeri internacional, a 20 quilòmetres del territori sirià durant una missió de reconeixement i sense cap avís previ.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre ha afegit que l'avió estava provant un sistema de radar nou, per la qual cosa volava a poca alçada. Turquia reconeix que el jet podria haver violat l'espai aeri sirià de manera accidental. Davutoglu ha denunciat que Damasc "no intentés en cap moment contactar amb les autoritats turques" i també ha considerat "una actitud d'aficionats o mala intenció" el fet que Síria considerés un avió turc com una amenaça.

La reunió de ministres d'exteriors de dilluns a Luxemburg també abordarà la crisi. El cap de la diplomàcia britànica, William Hague, ha qualificat l'atac "d'indignant" i l'ha considerat una prova de "fins on està disposat a arribar el règim sirià".

Localitzades les restes de l'avió

Mentrestant, aquest diumenge s'han localitzat les restes del caça turc enderrocat divendres. Les restes s'han trobat a entre 1.000 i 1.300 metres de profunditat davant les costes de Síria, segons ha informat la cadena pública turca TRT. No s'ha informat de la distància de la costa on s'han trobat.

L'emissora TRT no ha precisat si han estat els vaixells turcs o els sirians els que han trobat l'avió, però ha subratllat que els equips de rescat dels dos països continuen el rastreig de la mar a la recerca dels dos tripulants.

stats