Internacional 19/12/2014

Un tribunal turc envia a presó al president d'una televisió i tres periodistes més vinculats a Gülen

El govern demana una ordre de detenció contra el teòleg musulmà, a qui acusen de tramar un complot contra el president Erdogan

Reuters
2 min
Ekrem Dumanli, en el moment de ser detingut, entre els treballadors del diari Zaman.

IstanbulUn tribunal turc ha sentenciat presó preventiva per "terrorisme" al president d'una televisió vinculada a la germandat de del teòleg musulmà Fetullah Gülen i tres periodistes més, segons el diari turc Hurriyet. Havien estat detinguts diumenge, en el marc d'una operació policial contra una televisió i un diari afins al moviment del teòleg, en què es van arrestar a 31 persones. Els detinguts van passar a disposició judicial, i la majoria van ser posats en llibertat, inclòs el cap de redacció del diari 'Zuman', Ekrem Dumanli, que ha estat alliberat aquest divendres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'operació va rebre les crítiques de dos alts dirigents de la UE, Federica Mogherini i Johannes Hahn, en un comunicat en què alertaven que “l’operació va contra els valors europeus [...] dels quals Turquia aspira a formar part”. El president turc, Tayyip Erdogan, va respondre a les crítiques alertant la Unió Europea que es preocupi dels seus propis assumptes.

Operació contra Gülen

Turquia ha demanat una ordre de detenció contra el clergue musulmà Fetullah Gülen, a qui el president Tayyip Erdogan acusa de planejar un complot contra ell, segons ha confirmat un alt funcionari del govern turc divendres. De moment, però, encara no hi ha hagut resolució judicial.

Gulen, que viu en un exili autoimposat a Pennsilvània (als EUA) des de 1999, havia estat un dels aliats més propers del president Erdogan, fins que fa un any fiscals propers al teòleg van iniciar una investigació en què es vinculava el mateix Erdogan amb diversos casos de corrupció. El president va apartar tots els fiscals, jutges i policies involucrats en les investigacions, així com centenars de treballadors de l'administració pública suposadament propers a la germandat de Gülen, coneguda com el Hizmet.

El president turc va anunciar a l'abril que demanaria als Estats Units que extradissin Gülen, però això només podia passar en

stats