Internacional 18/07/2017

Turquia envia a la presó la directora d'Amnistia Internacional acusada de terrorisme

L'ONG insta la comunitat internacional a "deixar de mossegar-se la llengua" i denunciar els abusos d'Erdogan

Ara
2 min
Policies detenen una manifestant en contra d'Erdogan, en una protesta en commemoració del primer aniversari del cop d'Estat fallit.

BarcelonaUn tribunal turc ha decretat presó per a la directora d'Amnistia Internacional a Turquia, Idil Eser, i uns altres 5 activistes de drets humans, acusats de pertànyer a organització terrorista, que és com qualifica el govern d'Ankara la confraria de Fethullah Gülen, considerat el cervell del cop d'estat fallit d'ara fa un any. Els 5 empresonats -entre els quals hi ha un suec i un alemany- formen part d'un grup conegut com Els 10 d'Istanbul, detinguts el passat 5 de juliol mentre participaven en un taller formatiu en una illa del Bòsfor. Els altres 4 arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs i sota la prohibició de sortir del país.

La mesura judicial deixa l'ONG de defensa dels drets sense responsables turcs en llibertat, ja que el president de l'entitat, Taner Kiliç, havia sigut detingut prèviament acusat per fets similars. Bàsicament, les imputacions contra els activistes es basen en acusacions circumstancials, ja que l'escrit de la fiscalia apunta que tenen vincles professionals amb persones qualificades de terroristes pel règim, fan servir el mateix sistema d'encriptació de missatges que la confraria de Gülen o guarden un mapa de Turquia amb la frontera separada per al Kurdistan, una regió declarada rebel.

Mossegar-se la llengua

Des de Londres, Amnistia Internacional ha reclamat als "dirigents del món" que "deixin de mossegar-se la llengua i d'actuar com si no passés res" i exigeixin a Ankara l'alliberament immediat dels activistes, la innocència dels quals ha insistit a assenyalar. "Els fiscals turcs han tingut 12 dies per adonar-se del que és obvi: que aquests deu activistes són innocents. La decisió de procedir demostra que la veritat i la justícia s'han convertit en estranys totals a Turquia", ha afirmat el secretari general de l'organització, Salil Shetty, que ha denunciat que les detencions i l'ordre d'empresonament responen a "una caça de bruixes per motius polítics que augura un futur aterridor per als drets humans" al país.

De fet, fa tres dies que el govern de Recep Tayyip Erdogan ha prorrogat l'estat d'excepció declarat després de l'intent de sublevació militar del 15 de juliol de l'any passat. Les mesures de repressió, en nom de la democràcia i la seguretat nacional, han provocat una purga amb més de 130.000 treballadors acomiadats i multats, 116.000 detinguts i 55.000 arrestats, segons les últimes dades de l'ONG Turkey Purge.

Turquia ha tret dels plans d'estudi de secundària la teoria de l'evolució de Darwin argumentant que és una teoria controvertida i difícil d'entendre. La mesura és un pas més per enterrar la Turquia laica d'Atatürk.

Darwin, fora de les escoles

Els crítics asseguren que el president Recep Tayyip Erdogan i el partit islàmic AKP estan soscavant els fonaments laics moderns del país amb la introducció d'una agenda conservadora que inclou restriccions en usos i costums, com per exemple en l'alcohol.

Un capítol titulat 'Inici de la vida i l'evolució' s'eliminarà dels llibres de text de biologia estàndard utilitzats a les escoles i el material estarà disponible només per als estudiants que cursen estudis universitaris de 18 o 19 anys, ha explicat Alparslan Durmus, cap de l'educació nacional. "Som conscients que si els nostres alumnes no tenen coneixements per comprendre les premisses i hipòtesis, o si no tenen el coneixement i el marc científic, no podran entendre alguns problemes controvertits, per la qual cosa n'hem deixat de banda alguns",ha afegit.

stats