Turquia demana l'extradició del principal dirigent dels kurds sirians, detingut a Praga

Salih Muslim va ser detingut dissabte per ordre de l'Interpol

Salih Muslim, el principal dirigent dels kurds sirians, està detingut a Praga i acusat de sedició, segons ha denunciat el Partit de la Unió Democràtica. Turquia n'ha demanat formalment l'extradició a les autoritats txeques. Muslim, que va ser detingut dissabte a Praga, havia de comparèixer avui davant del jutge que ha de decidir l'extradició, però la vista ha sigut ajornada perquè cal estudiar nous documents.

En un comunicat, el Partit de la Unió Democràtica acusa Turquia de perseguir ciutadans de tercers països "sense cap justificació legal". Ankara l'acusa de "trencar l'estat i la unitat del país", entre altres càrrecs.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, que el 20 de gener va ordenar la incursió turca sobre el cantó kurd d'Afrin a la veïna Síria, ha dit que espera que les autoritats txeques l'extradeixin perquè es faci justícia". El ministeri de l'Interior oferia una recompensa de gairebé un milió de dòlars per l'entrega de Muslim.

Muslim havia presidit el PYD, que ha portat el gruix dels enfrontaments amb l'Estat Islàmic al nord el país, amb el suport aeri de la coalició liderada pels Estats Units. Ankara, aliat de l'OTAN, veu, però, en els kurds, els aliats del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), contra els quals porta a terme una guerra oberta dins de Turquia i als quals considera una organització terrorista. El cas inflamarà les polèmiques relacions entre Turquia i la UE i els Estats Units, que utilitzen els kurds en la lluita contra els jihadistes sobre el terreny, mentre veuen en Ankara un aliat clau a l'OTAN i en la política de blindatge dels refugiats.