Internacional 21/11/2012

Turquia sol·licita a l'OTAN el desplegament de míssils en territori turc

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen, ha dit que creu que aquesta mesura "contribuirà a alleujar la crisi a la frontera del sud-est de Turquia", atacada sovint des de Síria

Agències
2 min
Imatge d'arxiu de soldats alemanys manipulant míssils Patriot. EFE

Berlín / Brussel·lesTurquia ha sol·licitat oficialment a l'OTAN el desplegament de míssils en territori turc per protegir-se de possibles atacs des de Síria, ha anunciat aquest dimecres l'Aliança Atlàntica, que estudiarà la mesura de manera immediata. "He rebut una carta del govern turc demanant el desplegament de míssils Patriot. Aquest desplegament augmentaria la capacitat de defensa aèria turca per protegir a la seva població i el territori de Turquia", ha assenyalat el secretari general aliat, Anders Fogh Rasmussen, en un comunicat de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Aliança considera que aquesta mesura "contribuirà a alleujar la crisi a la frontera del sud-est de Turquia", ha explicat Rasmussen, que també ha recordat que seran Alemanya, Holanda i els Estats Units els països que hauran de decidir si poden oferir o no els Patriots a Turquia i per quant de temps.

La setmana que ve, un equip de l'Aliança visitarà Turquia per analitzar el possible desplegament dels Patriots, coets de terra i aire capaços d'interceptar míssils i avions. La sol·licitud d'Ankara es correspon a la repetida caiguda de projectils sirians sobre territori turc i l'augment dels combats entre tropes sirianes i rebels a pocs metres de la frontera. A l'octubre, Ankara ja va demanar una reunió d'urgència de l'OTAN per aquest problema, després que un obús procedent de Síria causés cinc morts i tretze ferits. Un incident que es va produir mesos després que l'exèrcit sirià fes caure un avió militar turc just al costat de la seva frontera. Turquia, responent a aquests atacs, ha bombardejat diverses vegades punts sirians des d'on suposadament havien estat disparats els míssils que van acabar dins el seu territori.

Els aliats han expressat en diverses ocasions la seva solidaritat amb Turquia i li han ofert el seu suport. "La seguretat de l'Aliança és indivisible. L'OTAN està totalment compromesa a dissuadir qualsevol amenaça i a defensar la integritat territorial de Turquia", ha assenyalat el secretari general.

Merkel ho consultarà al Bundestag

La cancellera alemanya, Angela Merkel, consultarà a la cambra baixa alemanya la participació de l'exèrcit alemany en una missió de l'Aliança Atlàntica a la frontera turco-siriana. En cas que l'Aliança respongui positivament a la sol·licitud d'ajuda de Turquia, el govern federal proposarà que es decideixi al Bundestag sobre la participació de militars alemanys amb míssils Patriot, ha dit el titular de defensa, Tohomas de Maizière. Anteriorment l'Associació de Militars Alemanys havia exigit que es produís un mandat previ de la cambra baixa alemanya per a l'enviament de míssils Patriot de l'exèrcit federal a Turquia. El cap de l'associació, Ulrich Kirsch, ho ha explicat al rotatiu 'Ruhr Nachrichten': és necessari un mandat per declarar el suport parlamentari a la missió i evitar el perill que Alemanya es vegi involucrada en una guerra civil a Síria.

stats