La UE i el Japó fan front comú contra el proteccionsime de Trump

Les dues potències signen un acord de lliure comerç que elimina el 97% dels aranzels

L'endemà de fer una crida a més obertura comercial i menys proteccionisme, la Unió Europea ha signat amb el govern del Japó aquest dimarts un acord de lliure comerç. Europa i el Japó han utilitzat la signatura de l’acord, a Tòquio, per enviar un missatge al president dels Estats Units, Donald Trump, i deixar clar que les potències mundials s'estan unint contra les guerres comercials. "Enviem un missatge clar dient que farem front comú contra el proteccionisme", ha assegurat el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Sense anomenar-lo explícitament, el polonès ha continuat carregant contra Trump. "Els riscos reals per a les nostres empreses són la incertesa política, la retòrica agressiva, la imprevisibilitat, la irresponsabilitat. No els acords comercials", ha advertit. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, també present a Tòquio, ha destacat que la unió fa la força: "Demostrem que som més forts i estem més ben posicionats quan treballem conjuntament".

Brussel·les calcula que l’acord suposarà per a les empreses exportadores europees un estalvi de 1.000 milions d'euros anuals quan entri en vigor, el 2019. D'entrada se suprimiran el 90% dels aranzels actuals a les exportacions europees i d’aquí uns anys, quan s’acabin els períodes transitoris, la xifra arribarà al 97%.

L'acord UE-Japó, que es va començar a negociar el 2013, suposarà la creació d’una àrea de lliure comerç equivalent a un terç del PIB mundial. Ara només queda el vistiplau del Parlament Europeu perquè entri en vigor. A diferència de l’acord UE-Canadà, el del Japó no necessitarà que cada estat membre el ratifiqui.

Més continguts de