Internacional 07/12/2011

Quant costa una cimera europea? Almenys 10 milions d'euros

El cost d'aquestes trobades de caps d'estat i de govern l'assumeixen els estats membres directament o a través del pressupost comunitari

Lara Malvesí / EFE
2 min

Brussel·lesQuant costa una cimera europea de caps d'estat i de govern? Almenys 10 milions d'euros. Un cost que assumeixen els estats membres directament o a través del pressupost comunitari, i que podria disparar-se a partir d'ara si tira endavant la proposta del president francès, Nicolas Sarkozy, d'instaurar per norma la celebració s'una cimera de l'eurozona tots els mesos de l'any mentre duri la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La xifra de 10 milions d'euros, que ha elaborat Efe a través de quantitats que les institucions han facilitat a l'agència de notícies, respon a despeses d'organització del mateix Consell Europeu a l'edifici Justus Lipsius de Brussel·les i al desplegament policial i de seguretat privada a la ciutat, així com al desplaçament i allotjament de les delegacions nacionals dels estats membres. Segons han explicat fonts comunitàries, la despesa extra pel Consell Europeu, el personal addicional (perquè el fix va dins el pressupost de la institució), les comunicacions, la restauració gratuïta per als participants a la cimera i la seguretat interna de l'edifici per als caps d'estat i de govern ronda els 500.000 euros.

Malgrat això, l'informe realitzat pel Consell Europeu sobre la seva activitat el 2010, d'accés públic, assenyala que la despesa per a sis cimeres d'aquest any va ser de 6,5 milions d'euros. Això és més d'un milió d'euros per cada reunió. Però la xifra és només una porció petita del còmput final. La major part del dispendi és a causa de la infraestructura de seguretat que es posa en marxa a la capital belga i, concretament, als voltants del número 175 de la Rue de la Loi, seu del Consell Europeu.

Segons ha explicat el centre de crisi del ministeri de l'Interior belga, les últimes xifres de pressupost públiques són les del 2007, any en què es van celebrar tres cimeres a Brussel·les. En total, el cost anual va ser de 25 milions d'euros, que es tradueix en més de 8 milions per cada reunió de caps d'estat i de govern.

Una altra gran partida és la que gasta cada delegació nacional que acudeix a una cimera europea i que inclou el cap d'estat i de govern, els secretaris d'estat que els acompanyen per a l'assessorament de temes tècnics, els seus assistents, personal de protocol i escoltes. Un altre cost addicional és el dels mitjans de comunicació que envien personal extraordinari per cobrir les cimeres i que realitzen centenars de directes a través del lloguer de satèl·lits a un preu mitjà de 250 euros per deu minuts.

Si cada cimera costa al voltant de 9 milions d'euros, fent un càlcul a la baixa, si des que es va iniciar la crisi el setembre de 2008 s'han dut a terme 26 reunions d'aquest tipus ordinàries i extraordinàries, la UE i els seus estats membres s'han gastat només en aquesta classe de trobades uns 234 milions d'euros.

stats