La UE defensa les seves empreses davant Trump

Busca fórmules per esquivar les sancions dels EUA

La diplomàcia europea es mou per preservar l’acord nuclear amb l’Iran i per protegir els seus interessos econòmics, especialment d’Alemanya i de França, els dos socis amb més empreses que tenen contractes a l’Iran. Dimarts es reuniran a Brussel·les els ministres d’Afers Estrangers de Berlín, París i Londres, les tres capitals que van encapçalar les negociacions del pacte nuclear amb l’Iran, amb la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini. “Estem determinats a mantenir l’acord”, va insistir ahir des de Florència Mogherini.

La idea és traçar una estratègia perquè Europa surti indemne de la retirada de Trump de l’acord i perquè el sabotatge dels Estats Units no tiri per terra el pacte nuclear. Però més enllà de resoldre els problemes immediats, la UE es comença a replantejar la relació amb els Estats Units. Davant l’evidència que el president d’aquest país, Donald Trump, és cada vegada més un aliat poc fiable, Europa optaria per emancipar-se.

“Els estats europeus s’han adonat que no podem seguir en la mateixa direcció que avui, en la qual ens sotmetem a les decisions nord-americanes”, va assegurar ahir el ministre d’Exteriors francès, Bruno Le Maire. La cancellera alemanya també apuntava dijous en la mateixa direcció: “L’època en què podíem confiar en els Estats Units per protegir-nos s’ha acabat”, va afirmar Merkel.

Mogherini i els ministres d’Afers Estrangers d’Alemanya, França i el Regne Unit també es reuniran dimarts a Brussel·les amb el seu homòleg iranià, Mohammad Javad Zarif. El titular d’Exteriors de l’Iran té previst viatjar prèviament a Pequín i a Moscou per intentar salvar l’acord amb els principals actors del pacte. L’alta representant de la política exterior europea ha mantingut intensos contactes les últimes hores amb el govern iranià i ahir es va mostrar optimista. Mogherini va assegurar que el president del país, Hassan Rouhani, li havia donat garanties que l’Iran mantindria el pacte.

Bloquejar les sancions

Els líders dels 28 també es reuniran dimecres al vespre a Sofia en un sopar de treball per preparar la cimera entre la UE i els països balcànics que tindrà lloc l’endemà també a la capital de Bulgària. A l’espera del que pugui decidir la UE com a bloc, França i Alemanya podrien tancar acords bilaterals amb Washington per permetre que les empreses d’aquests països, com Airbus, Total i Renault, quedin eximides de les sancions. El ministre de Finances francès va avançar ahir que proposaria als socis europeus posar en marxa mesures per bloquejar les sancions que imposin els Estats Units contra l’Iran i millorar la “sobirania econòmica” de la UE a llarg termini.

París i Berlín ja van començar ahir a alçar el to davant de Trump per defensar els seus interessos econòmics. “Estem preparats per parlar… però també per lluitar per les nostres posicions quan calgui”, va advertir el ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, en declaracions a Der Spiegel. El govern d’Angela Merkel està disposat a ajudar les empreses del país afectades per les sancions que Trump reintroduirà i que els farà molt complicat mantenir els seus contractes amb l’Iran. Alemanya fins i tot els oferirà assessorament legal. El país va exportar a l’Iran béns per valor de 400 milions d’euros el 2017.

Més continguts de