Sancions contra el programa nuclear
Internacional 23/01/2012

La UE imposa un embargament sobre el petroli iranià

En una primera fase es prohibeix la signatura de nous contractes i a partir del juliol s'hauran de cancel·lar els que estan en vigor

Ara
1 min
El preu del petroli es dispararà si l'Iran tanca l'estret d'Ormuz

BarcelonaEls membres de la Unió Europea s'han posat d'acord per imposar sobre l'Iran un embargament petrolier gradual i per sancionar la banca central de Teheran, amb l'objectiu d'aturar el finançament per al seu programa nuclear. Ho han ratificat aquest dilluns els ministres d'afers estrangers europeus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acord preveu una prohibició immediata per a tots els membres de la unió de signar nous contractes al sector petrolier de l'Iran. Es preveu una fase de transició per anul·lar els contractes existents, que no entrarà en vigor fins l'1 de juliol.

Les sancions han estat motiu de debat entre els socis, sobre tot per les reticències de Grècia, que té una forta dependència energètica dels subministraments iranians. Atenes demanava un termini per poder mantenir els contractes vigents, molt més barats que amb d'altres proveïdors, al·legant la crisi econòmica que pateix al país.

Es preveu que altres països productors del Golf prenguin el relleu a l'Iran per mantenir el subministrament als socis comunitaris. L'Iran ven aproximadament el 20% del seu petroli a països de la Unió, i té els contractes més importants amb països asiàtics, principalment al Xina i l'Índia.

stats