Iran
Internacional 14/04/2012

La UE veu "positives" les converses amb Teheran sobre el programa nuclear iranià

La diplomàcia europea veu el règim dels aiatol·làs més disposat a negociar que en l'última reunió, fa quinze mesos. Els Estats Units han demanat una trobada bilateral amb l'Iran però el règim s'hi ha negat

Agències
1 min
La representant de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, amb el cap de la delegació iraniana, Said Jalili / EFE

IstanbulLes negociacions sobre el programa nuclear iranià que s'han iniciat aquest dissabte a Istanbul entre l'anomenat grup 5+1 (els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU més Alemanya) i Teheran es desenvolupen en una "atmosfera constructiva", segons ha dit Michael Mann, el portaveu de l'alta representant per a Assumptes Exteriors de la UE, Catherine Ashton.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units han demanat una sessió de negociacions bilaterals amb l'Iran però Teheran s'hi ha negat.

En una breu reunió amb la premsa en el Centre de Congressos d'Istanbul, Mann ha explicat que la posició del grup 5+1 no ha canviat des de la darrera reunió, el gener de 2011, també a Istanbul, que va acabar sense resultats concrets.

"Creiem que es justifica la nostra postura d'imposar sancions al mateix temps que negociem", ha dit el portaveu d'Ahston, en relació amb la política de càstig empresa per l'ONU i la UE per evitar que l'Iran continuï amb els seus experiments nuclears.

Mann ha afegit que aquestes mesures de pressió poden haver tingut un paper important per influir en la disposició negociadora de l'Iran, més oberta ara que l'any passat.

La reunió d'avui busca desbloquejar les negociacions sobre el conflicte atòmic iranià entre el país asiàtic i el 5+1, i en les quals la comunitat internacional exigeix, com mostren diverses resolucions de l'ONU, que Iran suspengui l'enriquiment d'urani, procés que pot ser utilitzat amb finalitats militars i civils.

stats