La UE exigeix propostes a Londres i recorda que la pròrroga del Brexit ha de ser justificada

Brussel·les mira cap a Londres amb preocupació i una certa exasperació

Brussel·les mira cap a Londres amb preocupació i una certa exasperació. El negociador en cap del Regne Unit pel Brexit davant la Unió Europea, David Frost, va ser dimecres a la capital europea per parlar amb l’equip negociador que encapçala Michel Barnier, però la sensació és de bloqueig. Dijous una portaveu de la Comissió Europea tornava a retreure al Regne Unit que no es presentessin propostes concretes i alternatives “viables” davant l’escull del pla d’emergència que recull l’acord actual del Brexit, i que el govern britànic vol eliminar. “Perquè les converses progressin necessitem propostes”, lamentava ahir la portaveu de la Comissió Europea, Mina Andreeva.

Les negociacions (del tot estèrils fins ara) continuaran aquest divendres mateix, perquè Frost torna a Brussel·les per reunir-se amb l’equip de Barnier. Tot i això, la preocupació que hi ha ara mateix és la d’una nova pròrroga del Brexit després que el Parlament britànic hagi forçat una llei per evitar que el govern de Boris Johson pugui fer sortir el Regne Unit de la Unió Europea sense acord el 31 d’octubre vinent.

De moment, l’últim dia del mes d’octubre continua sent la data oficial del Brexit. Per canviar-la, Brussel·les recorda que cal una petició formal del Regne Unit i també insisteix que “ha de ser justificada”. Tot i això, la Unió Europea ja va mantenir una actitud semblant en les últimes negociacions i, finalment, es va acabar concedint un ajornament fins a la data límit actual. Val a dir que tornar a allargar el Brexit requereix l’aprovació per unanimitat dels 27 estats membres de la Unió Europea. Amb aquesta situació, Brussel·les ha activat nous plans de contingència davant l’abisme d’un no-acord que passen fins i tot per activar fons d’emergència.