Internacional 09/11/2015

Per què Kosovo no serà un nou estat de la Unesco?

A l'antiga província sèrbia li han faltat tres vots favorables per convertir-se en el 196è estat membre

Anna Moyà
3 min
Pla general de la Conferència General de la UNESCO que se celebra aquests dies a París. Yoan Valat / EFE

BarcelonaKosovo, que va declarar la independència unilateral el 2008, no formarà part de l'organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco). Així ho han decidit els estats membres que han fomat part d'aquesta votació d'avui, dilluns: 92 a favor, 50 en contra, 29 s'han abstingut i 15 no s'hi han presentat. A l'antiga província sèrbia li han faltat tres vots favorables –en necessitava 95– per convertir-se en el 196è país membre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sèrbia, Rússia i Espanya són tres dels 50 països que han votat en contra de l'adhesió kosovar. La majoria de països de la Unió Europea hi han votat a favor.

Celebracions a Pristina, després de la declaració d'independència de Kosovo, el 2008. VALDRIN XHEMAJ / EPA

Com s'entra a la Unesco?

Per convertir-se en un estat de ple dret de la Unesco, el país sol·licitant ha d'aconseguir abans el vistiplau del Consell Executiu i, després, que dos terços dels membres que acudeixen a votar ho facin de manera favorable. La votació es realitza durant la Conferència General de la Unesco, que se celebra una vegada cada dos anys i que reuneix tots els països membres.

Cada país té un vot, independentment de la seva mida, importància o de l'aportació que fa als pressupostos de l'organització.

Un estat que no és a les Nacions Unides pot formar part de la Unesco?

La Unesco és la fórmula a través de la qual molts estats que no poden formar part de l'ONU (és el cas de Kosovo pel veto rus) opten a tenir representació dins el sistema de les Nacions Unides. Per a accedir a l'ONU és necessari un informe favorable del Consell de Seguretat, una majoria de vuit sobre quinze dins aquest consell i que cap dels membres permanents (els EUA, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit) s'hi oposi.

A la Unesco, en canvi, no hi ha dret a veto, fet que possibilita que, a priori, qualsevol país en pugui formar part si aconsegueix l'acceptació de la majoria dels membres.

Per què Palestina sí i Kosovo no?

De la mateixa manera que ho ha fet enguany Kosovo, Palestina va sol·licitar l'adhesió a la Unesco el 2011. La diferència és que el segon va ser acceptat llavors com a membre, per 107 vots a favor, 14 en contra i 52 abstencions.

Segons Eduard Segarra, president de l'Associació de les Nacions Unides a Espanya, la diferència entre ambdós casos és que "l'existència de Palestina com a subjecte internacional va ser acceptada pels estats membres, mentre que Kosovo no és reconegut per alguns actualment". Segarra explica que el vot contrari "és una manera de pressionar, de demostrar que no es reconeix el seu pes polític".

Joves kosovars van pintar el 2013 el monument a la independència amb les banderes dels països que havien reconegut el seu estat. L'espanyola no hi era.  V. XHEMAJ / EPA

Quin reconeixement internacional té actualment Kosovo?

Tot i que a l'hora d'obtenir reconeixement internacional els kosovars topen constantment amb l'oposició de Rússia, en aquests darrers set anys el país ha anat assolint petites victòries. Una d'elles, de la mà de la xarxa social Facebook, que des del 2013 permet l'opció de registrar Kosovo com a país d'origen.

A més a més, Kosovo ha estat reconegut per un centenar de països (molts de la Unió Europea) i forma part d'organismes internacionals com el Banc Mundial o el Fons Monetari Internacional. Tot i que no implica el reconeixement internacional del país dels Balcans, la Unió Europea hi va signar el mes d'octubre un acord d'associació que significa, com a mínim, una identificació de Kosovo com a subjecte internacional.

Per contra, països europeus com Espanya, Grècia, Polònia, Xipre, Eslovàquia o Romania no donen reconeixement internacional a Kosovo. Alguns, de fet, han condemnat la declaració unilateral d'independència. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides tampoc reconeix Kosovo com a estat.

Els kosovars no podran tenir més l'opció de formar part de la Unesco fins d'aquí dos anys, quan se celebri la propera Conferència General.

stats