Internacional 08/11/2016

"USA, USA, USA"

Els seguidors de Trump s’agafen a la bandera per defensar una única visió dels Estats Units

Núria Orriols
3 min
Trump ahir en el seu míting final.

Manchester (Nou Hampshire)“Els propers dies seran horribles guanyi qui guanyi. El resultat serà una Amèrica dividida”. Aquest és el pronòstic que feia la Christine des d’una grada del ral·li de Donald Trump a Nou Hampshire, un 'swing-state' on el republicà va abocar tots els esforços en l’últim dia de campanya per ser un estat clau en dirimir la victòria. El xou de Trump començava a les 20.00 h, tot i que a les 17.00 h ja s’obrien les portes de l’estadi SNHU Arena, a la ciutat de Manchester. Una hora abans, però, la cua ja envoltava el pavelló. Crits de “Trump, Trump, Trump”, “USA, USA, USA” o “Qui pagarà per la muralla? Mèxic, Mèxic, Mèxic” acompanyaven l’espera, que per a alguns es va allargar fins vora les 19.00 h.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Clinton vs. Trump, per Sònia SánchezLa idiosincràsia del públic de New Hampshire era de classe popular, blanca i de totes les edats. Kirk Whatley, un altre veterà de guerra, ho diu clar: “Sóc conservador republicà, defensor de la segona esmena de la Constitució –és a dir, el dret a la tinença d’armes–, i no me n'avergonyeixo”. Per a Whatley, Hillary Clinton és una “mentidera patològica” que hauria d’estar empresonada: “Hi ha gent que és a la presó per una centèsima part del que ha fet ella”, diu en relació amb l’afer dels correus electrònics amb els quals ha posat en perill, a parer seu, la seguretat nacional. És a dir, Trump tot i ser un milionari que viu envoltat de luxes, connecta amb les classes mitjanes i populars per defensar l’Amèrica patriòtica.

L’Steven Kelly, que fa cua amb la seva dona Karen, també es declara conservador i republicà, i votaran Trump per “mantenir l’equilibri” a la Cort Suprema. Després de la mort del jutge Antonin Scalia, creuen que el seu futur substitut ha de venir de la mà de Trump per mantenir les majories actuals i no deixar-lo en mans de Hillary Clinton, que decantaria la balança a favor dels progressistes. Kelly és excomandant d’un batalló de l’exèrcit nord-americà a l’Iraq, un veterà de guerra més que en aquesta campanya ha donat suport a Trump.

Ja a dins l’estadi –on l’espera perquè comencés el ral·li es va allargar dues hores–, la Christine definia Trump com “un treballador de coll blau” i un “americà normal”. Ella, que es confessa votant independent que va votar per Bill Clinton, censura el paper de la premsa en aquesta campanya: “Els mitjans l’han tractat molt malament, no volen veure el canvi”. De fet, el mateix Trump va propiciar una xiulada general contra els periodistes durant el seu discurs, malgrat que n’hi havia una cinquantena retransmetent el seu míting.

Una altra dona, dues files més endavant que la Christine, lluïa una pancarta amb el lema “Dones per Trump”. Després de les actituds sexistes i els comentaris masclistes que ha protagonitzat el magnat, la Valery sortia en la seva defensa i situava com a culpables les dones que han patit els seus atacs: “Les dones en aquest país es llancen sobre els homes amb poder i diners”.

El torn del vicepresident

El xou va començar passades les 19.00 h, al ritme dels Backstreet Boys, amb els parlaments de diversos dirigents republicans i el governador de Nou Hampshire. Però el primer plat fort va arribar quan va pujar a l’escenari el candidat a vicepresident Mike Pence, un conservador clàssic que va fer una defensa aferrissada d’abaixar els impostos –amb crits de suport d’un públic de classe treballadora– i la promesa de retirar totes les decisions executives de l’administració Obama. A més de garantir l’oposició a l’avortament i el dret a la tinença d’armes.

Ell mateix va ser l’encarregat de presentar Donald Trump com a futur president dels Estats Units d'Amèrica. Immediatament es van apagar els llums per donar pas a flaixos de colors que només enfocaven un punt de l’estadi, la porta per la qual va irrompre en escena el candidat republicà. Trump va sortir triomfant acompanyat dels seus 5 fills i es va erigir com el defensor de les classes populars nord-americanes: “El meu interès només sou vosaltres. Teniu a les mans decidir si voleu que Amèrica estigui governada per la corrupció [en al·lusió a Clinton] o el poble”.

Mentre Trump treia pit per voler construir un mur amb Mèxic, acabar amb l’Obamacare, renegociar el NAFTA –que va definir com el “desastre” signat per Bill Clinton i “la seva estimada dona”– i acabar amb el programa de refugiats, un grup de protestants volia fer sentir la seva veu des de fora del recinte. Darrere una pancarta on deia “Love Trumps Hate”, la Gianna lamenta el seguiment que ha assolit Trump en les classes populars i critica que el candidat republicà criminalitzi els immigrants quan, en realitat, els mateixos fundadors dels Estats Units d’Amèrica ho eren.

stats