El Kremlin reconeix la presència de tropes russes a la frontera amb Ucraïna

Malgrat això, nega que hagin establert relació ni hagin influït en la revolta pro-russa a l'est d'Ucraïna

El Kremlin ha reconegut la presència de tropes russes a la frontera amb Ucraïna, encara que ha negat que influeixin en els esdeveniments a l'est d'Ucraïna, on milícies pro-russes s'han revoltat contra el govern de Kíev.

"Afirmar que aquestes tropes [russes] tenen alguna relació o exerceixen alguna influència en els esdeveniments a l'est d'Ucraïna és absolutament incorrecte", ha assegurat aquesta nit Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, en una entrevista amb el primer canal de la televisió russa.

Peskov ha subratllat que "hi ha tropes a les regions frontereres amb Ucraïna, algunes de les quals hi estan desplegades de manera permanent i d'altres són reforços amb vista al que passi a la mateixa Ucraïna".

El "cop d'estat" d'Ucraïna

El portaveu del president rus, Vladímir Putin, ha considerat que a Ucraïna hi ha hagut un cop d'estat, motiu pel qual qualsevol país, segons el seu parer, hauria pres "mesures especials de prevenció per garantir la seva seguretat". I ha recordat que Rússia, a qui Occident acusa d'instigar la revolta a l'est d'Ucraïna, com a país sobirà, pot desplegar tropes sense cap limitació en qualsevol punt del seu territori.

Alhora, ha qualificat de "positiu" el diàleg a quatre bandes a Ginebra (Ucraïna, Rússia, els Estats Units i la Unió Europea) i d'"examen difícil" l'aplicació dels acords assolits dijous per estabilitzar la situació al sud-est d'Ucraïna. El govern ucraïnès assegura que ha començat a aplicar l'acord de Ginebra i s'ha manifestat disposat a augmentar les competències de les regions i a reconèixer l'estatus oficial de la llengua russa, com demanen els pro-russos.

Els pro-russos es resisteixen a desarmar-se a Donetsk

Mentrestant, les milícies pro-russes es neguen de moment a deposar les armes i desallotjar els edificis oficials a la regió de Donetsk, i posen com a condició que els ultranacionalistes de Kíev també siguin desarmats i que el Maidan sigui desmantellat. Aquesta setmana passada Putin va advertir Ucraïna que enviaria tropes a l'est del país si no respectava els drets dels russos i russoparlants.

"Recordo que el Senat rus va atorgar al president el dret a usar les forces armades a Ucraïna. Confio molt a no haver d'exercir aquest dret", ha assegurat Putin en resposta a una pregunta durant la seva tradicional 'Línia directa' amb els ciutadans.