Internacional 09/12/2011

La Unió Europea es fractura

Una majoria de socis europeus impulsaran un nou tractat per reforçar la disciplina fiscal. Deixen aïllat el Regne Unit, que ha vetat fins a l'últim moment un acord de tota la Unió Europea

Laia Forès
2 min
Durao Barroso i David Cameron / EFE

Brussel·lesLa d'avui ha sigut una cimera històrica que confirma el que fa temps que es veia venir: una fractura en el si de la Unió Europea de difícil solució. No ha sigut històrica perquè s'hi hagi decidit fer un nou tractat per reforçar la disciplina fiscal, sinó perquè s'ha decidit fer-lo a través d'un acord intergovernamental sense el paraigua de la Unió Europea i, el més important, sense el Regne Unit. El primer ministre britànic, David Cameron, ha decidit quedar-se al marge del futur acord, després de veure com les seves exigències d'incloure un protocol per excloure el Regne Unit d'algunes normes sobre regulació financera no han trobat resposta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els països de la zona euro, frustrats en veure com Cameron vetava una reforma dels tractats de la UE, han decidit després d'hores de reunions –ahir a la nit la trobada es va allargar fins a les cinc de la matinada– impulsar un nou tractat intergovernamental entre els 17 socis de la moneda única, obert a la resta d'estats membres. Almenys sis països que no han adoptat l'euro se sumaran a l'acord per millorar la integració fiscal i econòmica a la Unió, mentre que Hongria, Suècia i la República Txeca ho han de consultar abans amb els seus respectius parlaments.

La idea és que el nou tractat estigui llest a principis de març del 2012, un termini molt més curt que si s'hagués optat per modificar els actuals tractats de la UE. El nou text inclourà l'anomenada regla d'or, que consisteix a introduir a la legislació de cada país l'obligació de situar el dèficit públic per sota del 3% del PIB, així com sancions automàtiques per a aquells països incomplidors. També s'han acordat mesures a curt termini per lluitar contra la crisi del deute: avançar a l'any que ve l'entrada en vigor del fons de rescat europeu permament i reforçar la dotació del Fons Monetari Internacional per ajudar països europeus amb problemes per trobar finançament als mercats.

"És impressionant fins a quin nivell els estats membres han demostrat que estan preparats per acceptar més disciplina i convergència. És important perquè es dóna un clar missatge als mercats", ha dit el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. La d'avui ha sigut l'última cimera del president en funcions del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero. "Ha sigut un honor immens representar el meu país a Europa", ha dit Zapatero en acabar la reunió.

stats