Internacional 18/07/2012

Brussel·les demana mesures urgents al govern de Romania per garantir la democràcia al país

La Comissió Europea vigilarà que el primer ministre compleixi amb les promeses fetes per assegurar el respecte a l'estat de dret i a la independència judicial

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) fa setmanes que està preocupada per les decisions que ha pres el primer ministre de Romania, Victor Ponta, com ara la destitució del president del país, Traian Basescu, o les reformes del poder judicial, que, segons Brussel·les, posen en joc la democràcia. Brussel·les va demanar ahir al govern de Ponta que prengui mesures "urgents" per garantir "el respecte de l'estat de dret i a la independència del poder judicial".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En l'informe d'avaluació dels progressos de Romania en els últims 5 anys, des de la seva adhesió a la Unió Europea, presentat ahir per la CE, Brussel·les creu que el país "no ha complert amb els objectius" en matèries com la lluita contra la corrupció –un dels principals problemes a Romania– o en la independència del Tribunal Constitucional. La CE considera que les decisions polítiques preses per Ponta en les últimes setmanes són un pas enrere en la consecució dels objectius.

El cap de l'executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, va demanar públicament ahir al primer ministre que compleixi amb les promeses que ha fet per resoldre la situació després de la pressió exercida per Brussel·les. "Els compromisos han de ser respectats i aplicats. Seguirem de ben a prop la situació", va assegurar Barroso. Tot i aquestes declaracions i l'informe de progrés, la CE ha rebaixat el seu to davant el govern romanès després dels contactes que ha tingut Barroso amb Victor Ponta.

stats