MÓN
Internacional 15/09/2012

El vicepresident xinès reapareix en públic després de dues setmanes desaparegut

Els mitjans oficials xinesos no donen encara cap explicació sobre el motiu de l'absència de Xi Jinping, que ha generat dubtes entorn al relleu a la cúpula del Partit Comunista Xinès

Efe
3 min
Imatge d'arxiu del mandatari xinès

BeijingEl vicepresident xinès, Xi Jinping, considerat el futur líder del seu país, ha reaparegut en públic després de dues setmanes d'haver estat absent sense que el govern en donés cap explicació oficial. Xi, segons ha informat l'agència de notícies oficial xinesa Xinhua, ha reaparegut a la Universitat d'agricultura de la Xina aquest dissabte al matí "per assistir a les activitats organitzades pel Dia per a la Popularització de la Ciència". L'agència ha distribuït també una fotografia de Xi en arribar a la Universitat, en la qual se'l veu caminant i vestit amb una caçadora fosca i una camisa blanca botonada fins al coll. Fins ara els mitjans oficials no han proporcionat més informació sobre el vicepresident, de 59 anys, o la causa que l'ha mantingut absent de la vida pública durant dues setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta absència de l'home de qui s'espera que lideri el país el pròxim decenni va desencadenar les conjectures sobre el seu estat de salut i les possibles conseqüències per al procés de transició en el poder. En els mitjans occidentals s'havia conjecturat amb hipòtesis que oscil·laven des d'un simple mal d'esquena fins a un atac cardíac o una operació d'emergència per tractar un càncer. El portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors xinès, Hong Lei, s'havia limitat a repetir durant l'última setmana en la roda de premsa diària (on rep cada dia a la premsa estrangera), davant la insistència de la premsa internacional que l'interrogava sobre el parador del vicepresident, que "ja s'ha contestat aquesta pregunta".

Els mitjans oficials xinesos només es van referir en una ocasió a activitats del vicepresident durant les dues setmanes d'absència, el dijous, quan el "Diari de Guangxi" va afirmar que Xi havia expressat el seu condol a la família d'un veterà dirigent d'aquesta ciutat del sud del país, Huang Rong, mort el passat dia 6. Segons la informació, el president Hu Jintao i Xi, entre altres alts càrrecs, "van expressar el seu dolor per la mort i les seves més profundes mostres de condol per diversos mitjans" a la família de Huang. Tot i que la publicació d'aquesta notícia s'havia vist entre els analistes com un intent per part de les autoritats xineses de fer callar els rumors sobre la salut del vicepresident, les conjectures no van disminuir.

Agenda suspesa

El vicepresident havia estat vist en públic per última vegada el passat dia 1, quan va pronunciar un discurs davant l'Escola Central del Partit Comunista de la Xina. El dia 5 va cancel·lar les reunions que tenia previstes amb Clinton i amb el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong. Dies més tard també va suspendre la reunió amb una delegació russa, mentre que aquest dilluns deixava de celebrar una trobada amb la primera ministra danesa, Elle Thorning-Schmidt.

L'absència de la vida pública de Xi resultava tant més cridanera ja que, tot i que encara no s'ha convocat oficialment, s'espera que a l'octubre se celebrarà el XVIII Congrés del PCX, en què el vicepresident prendrà el relleu de Hu Jintao al capdavant del Partit per als pròxims deu anys. A l'abril el substituiria com a cap d'estat xinès. El procés de transició ja s'ha vist entelat aquest any per l'escàndol al voltant de Bo Xilai, l'ex totpoderós secretari general del PCX a la ciutat de Chongqing, Bo Xilai, destituït el passat març.

La seva esposa, Gu Kailai, va ser declarada culpable l'agost de l'assassinat el novembre de l'any passat de l'empresari britànic Neil Heywood, un antic amic de la família amb qui havia mantingut disputes econòmiques. Gu va rebre una condemna a mort ajornada, el que en la pràctica evita l'execució.

Les autoritats xineses podrien donar per tancat aquest capítol dimarts, quan es jutjarà a la ciutat de Chengdu per deserció i acceptació de suborns a Wang Lijun, l'excap de Policia de Chongqing, ex mà dreta de Bo Xilai. Wang va ser la persona que va desencadenar l'escàndol quan el febrer passat va intentar refugiar-se al consolat nord-americà de Chengdu, on va denunciar les males pràctiques de Bo i per primera vegada va donar a entendre que la mort de Heywood no havia estat un accident, com es pensava fins llavors.

stats