Internacional 27/05/2018

Veneçuela allibera un ciutadà nord-americà dos anys després d'arrestar-lo

Trump evita agrair el gest a Maduro, cosa que sí que va fer amb el nord-coreà Kim Jong-un

Ara
3 min
Joshua Holt escolta somrient les paraules de Trump en l'audiència a la Casa Blanca

BarcelonaDonald Trump ha rebut Joshua Holt, el ciutadà nord-americà alliberat per Veneçuela després de gairebé dos anys d'empresonament, i, tot i les mostres d'alegria, ha evitat donar les gràcies al president Nicolás Maduro. "Vull donar-te la benvinguda al Despatx Oval i a la Casa Blanca. És molt especial tenir-te aquí. Tu has passat per moltes coses, més que la majoria de gent. Has lluitat cada dia", ha dit el president.

Trump ha agraït el treball en equip de les autoritats nord-americanes, inclosos el departament d'Estat i els senadors republicans Orrin Hatch i Bob Corker, principalment, però ha evitat esmentar el president Nicolás Maduro o qualsevol càrrec veneçolà. Segons diversos analistes, el règim chavista ha tingut un gest de gràcia en un intent de calmar la tensió en les relacions bilaterals de tots dos països arran de l'expulsió de diplomàtics i de les sancions que Washington ha imposat a Caracas.

Qui sí que ha volgut agrair a Maduro la posada en llibertat de Holt ha sigut la mare del jove, Laurie Moon Holt, que també ha sigut convidada a l'audiència presidencial. "Això és molt amable", s'ha limitat a respondre el president, que en el recent alliberament per part de Corea del Nord de tres ciutadans nord-americans sí que va tenir paraules d'agraïment cap a Kim Jong-un. Laurie Moon Holt ha sigut la cara visible de la lluita pel retorn del seu fill des que va ser detingut, el juny del 2016.

Casament a Caracas

Joshua Holt, un mormó natural de l'estat de Utah, va viatjar a Veneçuela el juny del 2016 per casar-se amb Thamara, una veneçolana a la qual va conèixer per internet, i es va quedar a viure temporalment al país mentre la parella esperava l'emissió dels visats per viatjar als Estats Units. Dues setmanes després del casament les autoritats veneçolanes el van arrestar i el llavors ministre d'Interior i Justícia, Gustavo González López, va assegurar que en l'escorcoll de l'habitatge de Holt s'havien trobat rifles i munició, una granada i mapes detallats de Caracas. Per tot plegat el van acusar de ser un agent de Washington.

Trump va voler recordar que, amb l'alliberament de Holt, la seva administració ha aconseguit que 17 presos hagin sigut repatriats des que ell ha arribat a la Casa Blanca, el gener del 2017, inclosos els tres ostatges que va deixar lliures Corea del Nord a principis d'aquest mes de maig. No obstant això, en aquesta ocasió no ha volgut agrair a Maduro el gest diplomàtic, una decisió que des de Caracas han apuntat que es va executar "en nom de la pau, la reconciliació nacional i també amb l'objecte de continuar [...] tots els esforços per mantenir un diàleg respectuós i unes relacions diplomàtiques de respecte". Aquestes declaracions les va fer el ministre de Comunicació de Veneçuela, Jorge Rodríguez, que va afegir: "Esperem que aquest tipus d'accions permetin consolidar el que sempre ha sigut el nostre punt de vista: diàleg, concòrdia, respecte a la nostra independència, a la nostra sobirania".

Lluny d'apropar posicions amb el país sud-americà, el vicepresident nord-americà, Mike Pence, va assegurar que els EUA seguiran imposant sancions a les autoritats veneçolanes tot i l'alliberament de Holt. "Les sancions continuaran fins que la democràcia torni a Veneçuela", ha assenyalat Pence poc abans que Trump rebés el pres alliberat al Despatx Oval. Precisament, els últims comicis electorals celebrats a Veneçuela diumenge passat han sigut catalogats de "farsa" per l'administració Trump, que ha incrementat la tensió entre les dues nacions des que Maduro va sortir reelegit amb 6,1 milions de vots, encara que la participació va ser una de les més baixes en dècades.

De fet, Trump va imposar aquesta setmana noves sancions contra el Govern veneçolà en signar una ordre executiva per la qual limita a l'executiu de Maduro la venda de deute i actius públics en territori nord-americà. Com a resposta, Maduro va declarar 'persona non grata' l'encarregat de negocis dels Estats Units a Caracas, Todd Robinson, i li va donar a ell i al seu segon, Brian Naranjo, 48 hores per abandonar el país caribeny. Maduro, a més, va acusar Robinson de participar en una conspiració militar, econòmica i política, així com d'haver "violat la llei internacional de manera descarada", i va afegir que té proves de tot plegat i que les presentaria més endavant.

La resposta dels EUA no es va fer esperar i va ordenar l'endemà mateix l'expulsió de dos diplomàtics veneçolans, l'encarregat de negocis de Veneçuela a Washington, Carlos Ron Ramírez, i el vicecònsol veneçolà a Houston (Texas), als quals va donar també 48 hores perquè abandonessin el país.

stats