Egipte
Internacional 04/02/2011

Washington prepara la sortida immediata de Mubàrak

El vicepresident, Omar Suleiman, dirigiria transitòriament el país amb el suport de l'exèrcit fins a les eleccions lliures del setembre

Agències
1 min

WashingtonFuncionaris de l'administració Obama estan discutint amb oficials egipcis una proposta perquè el president d'Egipte, Hosni Mubàrak, dimiteixi de manera immediata i cedeixi el poder a un govern de transició liderat per l'actual vicepresident del país, Omar Suleiman. El pla, que tindria el suport de les forces armades egípcies, obligaria després Suleiman a obrir un procés de reforma constitucional, segons informa el diari nord-americà The New York Times, que cita fonts oficials tant dels Estats Units com del país africà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La proposta també inclou la convocatòria, per part del govern de transició, d'una àmplia gamma dels grups de l'oposició, inclosos els Germans Musulmans, que lideren el moviment contrari a Mubàrak. L'objectiu d'aquesta maniobra seria obrir definitivament el sistema electoral del país, per tal que es puguin convocar unes eleccions lliures de cara al mes de setembre.

D'aquesta manera, Washington vol donar un cop d'efecte i aconseguir una transició pacífica i ordenada a Egipte, després de dos dies consecutius d'enfrontaments entre partidaris i detractors de l'actual règim.

Segons indica The New York Times, aquesta és una de les diverses propostes que l'administració nord-americana ha plantejat als funcionaris egipcis propers a Mubàrak per intentar convèncer el rais que abandoni el poder. Tot i així, la resposta egípcia ha estat que el resultat del procés depèn de diversos factors, especialment de l'evolució de les manifestacions que s'esperen per avui al Caire i a altres ciutats del país. De fet, aquest divendres ha estat batejat per part dels opositors com "el dia de la sortida" de Mubàrak.

stats