Estats Units

L'ONU denuncia greus tortures al soldat acusat de filtrar informació a Wikileaks

Durant 11 mesos, Bradley Manning va estar tancat en aïllament 23 hores al dia. L'òrgan qualifica el cas de violació dels drets humans

El relator especial de les Nacions Unides sobre la Tortura i Tractaments Degradants, Juan Méndez, ha denunciat el govern dels Estats Units pel tracte cruel, inhumà i degradant que va rebre Bradley Manning, el soldat acusat de filtrar informació a Wikileaks.

Manning, de 24 anys, va ser detingut en una base militar dels EUA a l'Iraq el maig del 2010 i durant 11 mesos va estar tancat durant 23 hores al dia. "La imposició de condicions seriosament disciplinàries en la detenció d'una persona, que encara no s'ha pogut demostrar que és culpable, és una violació del seu dret a la integritat física i psicològica, així com de la seva presumpció d'innocència", ha escrit Méndez en l'informe de la investigació que ha dut a terme durant 14 mesos.

El Pentàgon ha reiterat en diverses ocasions que se sent satisfet amb el tractament a Manning i justifica el seu aïllament perquè calia "prevenir el mal".  A més, el Pentàgon s'ha negat a permetre que Méndez parli amb Manning en privat, i ha insistit que totes les converses han de ser gravades. El relator de l'ONU ha explicat que, si és així, no podrà arribar a una conclusió final sobre les tortures al soldat.

El règim d'aïllament de Manning, va acabar a l'abril. Actualment es troba reclòs en un centre de Virgínia a l'espera del judici que determinarà la seva culpabilitat.