Internacional 17/06/2015

La Wikipedia, guardonada amb el premi Princesa d'Astúries de cooperació internacional

El jurat ha volgut fer un reconeixement a la societat civil que nodreix l'enciclopèdia voluntàriament

Efe
2 min
Wikipedia.

OviedoL'enciclopèdia lliure digital Wikipedia, que conté més de 37 milions d'articles escrits en 288 idiomes per voluntaris de tot el món, ha estat guardonada amb el premi Princesa d'Astúries de cooperació internacional 2015.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Wikipedia, creada el 2001 per l'empresari nord-americà Jimmy Wales amb l'ajuda del filòsof Larry Sanger, i gestionada des de 2003 a través de la Fundació Wikimedia, arriba a uns 500 milions de visitants únics al mes i figura entre les deu pàgines web més visitades del món.

Els membres del jurat que li han concedir el premi volen que sigui un reconeixement a la societat civil, que ha creat una enciclopèdia democràtica que atorga una font de coneixement a tothom.

L'enciclopèdia, que compta amb més de 25 milions d'usuaris registrats, dels quals més de 73.000 són editors actius, utilitza la tecnologia wiki, que facilita l'edició de continguts per part dels voluntaris i l'emmagatzematge de l'historial de canvis de la pàgina, segons ha explicat la Fundació Princesa d'Astúries en un comunicat.

La Wikipedia va iniciar el seu camí el 15 de gener del 2001 com a complement d'una enciclopèdia escrita i avaluada per experts anomenada Nupedia, que va ser dissenyada per fer articles d'una qualitat comparable a la de les enciclopèdies professionals gràcies a la participació d'erudits, principalment doctorands i acadèmics, als quals es proposava col·laborar de manera no remunerada.

A causa del lent avanç del projecte, el 2001 es va crear un wiki vinculat a Nupedia que tenia com a finalitat agilitzar la creació d'articles de forma paral·lela, abans que aquests passessin al sistema de revisió per experts. Tots dos projectes van coexistir fins que l'èxit de la Wikipedia acabar eclipsant a Nupedia, que va deixar de funcionar el 2003.

L'enciclopèdia lliure ha crescut de manera contínua fins a superar els 37 milions d'articles en 288 idiomes, incloses algunes llengües indígenes, altres inventades, com l'esperanto, o mortes, com el llatí.

Dotze de les seves edicions superen el milió d'articles (anglès, neerlandès, alemany, francès, italià, polonès, espanyol, rus, suec, vietnamita i dos idiomes de les Filipines) i altres tres tenen més de 700.000 (xinès, japonès i portuguès), mentre que la Wikipedia en anglès és la més àmplia, amb més de 4.800.000 articles.

La Fundació Wikimedia, creada el 2003 i amb seu a la ciutat nord-americana de San Francisco, és la que dirigeix i gestiona la Wikipedia.

Al premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional optaven 24 candidatures de deu països, entre elles les de la Unesco, els xerpes de l'Himàlaia, les Forces Armades Espanyoles, l'Agència Espacial Europea, l'ex primer ministre de Portugal i l'alt comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, Antonio Guterres , o l'expresident de Xile, Ricardo Lagos.

Aquest premi és el setè en fallar dels vuit que convoca anualment la Fundació Princesa d'Astúries, i que enguany arriben a la seva XXXV edició. La setmana passada va ser guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres el novel·lista cubà Leonardo Padura.

També s'han concedit ja el d'Esports, als jugadors de bàsquet Pau i Marc Gasol; Investigació Científica i Tècnica, a les bioquímiques Jennifer Doudna i Emmanuelle Fuster; Comunicació i Humanitats, al filòsof sevillà Emilio Lledó; Ciències Socials, a l'economista francesa Esther Duflo i el de les Arts al cineasta nord-americà Francis Ford Coppola.

stats