Cimera a Seül
Internacional 26/03/2012

La Xina i els Estats Units pressionen Corea del Nord perquè no llanci un míssil

Hu Jintao diu que no volen veure "retrocessos" en el procés de "baixada de tensió" entre les dues corees. Obama adverteix que "no hi haurà cap recompensa per les provocacions"

Agències
2 min

SeülLa Xina i els Estats Units han acordat coordinar la seva resposta davant qualsevol "provocació potencial", si Corea del Nord manté el seu pla de llançar un míssil, l'abril. El règim de Pyongyang ha anunciat que a mitjans d'abril posarà en òrbita un satèl·lit amb aquest llançament, que segons els Estats Units vulneraria les resolucions de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president nord-americà, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Hu Jintao, s'han reunit per anunciar l'acord en el marc de la cimera sobre seguretat nuclear que se celebra a Seül.

La Casa Blanca ha dit a reuters que Hu es pren molt seriosament la qüestió nord-coreana i que la Xina està preocupada pel desenvolupament del seu programa nuclear. Pequin és un dels pocs contactes amb l'exterior que manté l'aïllat règim. "No voldríem veure un retrocés en el moment clau de relaxació de les tensions a la península", ha dit el mandatari xinès referint-se al procés d'apropament entre els dues corees, que va començat sota el desaparegut líder nord-coreà, Kim Jong-il i que no se sap si el seu fill, Kim Jong-un, que va assumir el poder el gener, continuarà.

Amenaça a Pyongyang

Obama ha reiterat la seva oferta de diàleg amb la Xina per abordar els plans de nuclearització de Corea del Nord i ha advertit Pyongyang que "no té intencions hostils" contra el país, però que "no hi haurà cap recompensa a la provocació". El règim nord-coreà ha anunciat per l'abril la posada en òrbita d'un satèl·lit amb un míssil que vulneraria les prohibicions imposades per l'ONU. El president dels EUA ha instat el nou líder, Kim Jong-un, que va rellevar el seu pare el desembre, a "tenir el coratge de defensar la pau". Els EUA han amenaçat de retirar l'ajuda alimentària a Corea del Nord si no renuncia al llançament.

stats